За будівлю у Здолбунові, стартова ціна якої на аукціоні лише 500 грн, планують отримати близько мільйона

Днями мережу «підірвала» стаття про продаж нежитлового приміщення у центрі Здолбунова за стартовою ціною у 494 гривні. Засоби масової інформації та користувачі писали, що будівлю продають «за ціною пляшки коньяку». Мова про двоповерхову будівлю на вулиці Пушкіна на майже 500 квадратних метрів біля районного відділення поліції. Аукціон відбудеться за тиждень.

Наші журналісти поцікавились у начальника Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях Кирила Бережного, чому ж така низька вартість приміщення. Виявляється, не все так просто.

«Відповідно до статті 22 Закону Про приватизацію, об’єкти державної власності виставляють зараз на Прозоро.Продаж Фонд державного майна. Це стосується тих об’єктів, що продає Фонд за балансовою вартістю. Балансова вартість – це фактично залишкова вартість і в даному випадку вартість цього об’єкта складає 494 гривні, - зазначив пан Бережний. – Будівля обліковується на балансі управління статистики у Рівненській області. Тому списання вартості цього об’єкта, яке відбувається кожні 2-3 роки, привело до того, що у нього зараз є така вартість. Згідно із вищезгаданою статтею, ми маємо виставляти на аукціон початкову суму, яка дорівнює балансовій вартості».

Тобто балансова вартість - це та вартість, за якою об’єкт є на балансі утримувача. У даному випадку – управління статистики.

Відтак, якщо у об’єкта малої приватизації є балансова вартість, вона і стає стартовою ціною для нерухомості і єдиних майнових комплексів підприємств, але це тільки початкова ціна.  Для акцій і часток господарських товариств стартовою ціною стає їх номінальна вартість.

Оцінка, за методикою Кабміну, вимагається лише для приватизації об’єкта шляхом викупу або якщо об’єкт не має балансової вартості. Відповідно до нового законодавства, тепер можна обійтись без «незалежних оцінювачів».

«Раніше ми продавали об'єкти, ринкова вартість яких визначалась оцінювачами. Після прийняття нового закону, у нас є приклади, коли продали об’єкти за завищеною вартістю, тому що оцінка є оцінка, але ринковий попит ніхто не відміняв», - додав пан Бережний.

Начальник регіонального відділення розповів нашим журналістам, що попри таку низьку стартову ціну, очікують, що на аукціоні приміщення викуплять не менше, аніж за 800 тисяч гривень.

«Через тиждень ми побачимо, як працює цей аукціон, що ми отримаємо від балансової вартості і до ціни продажу. Балансова вартість фактично ніяким чином не впливає на ціну продажу. Вважаємо, що від 800 тисяч до мільйона гривень ця будівля буде коштувати, безумовно, - додав пан Бережний. - Ніхто не говорить про те, що держава віддає свої об’єкти за безцінь. Так було із цією статтею «за ціною пляшки коньяку», дуже багато провокацій..Коли люди бачать малу ціну, то відразу думають, що це корупційна схема під знайомих або хтось платить комусь із учасників виставлення цього об’єкта. Регіональне відділення як орган приватизації, взагалі не знає, хто буде брати участь у цьому аукціоні. Ця інформація є лише на серверах Прозоро».

До прикладу, у Здолбунові вже продавали на аукціонах два гаражі на 34 та 52 метри квадратних, теж на вулиці Пушкіна. Більший гараж, зі стартовою вартістю у 30 тисяч гривень, продали за 100 тис гривень, було 5 охочих. Менший же продали за 29 тисяч при стартовій 22 тис, адже був лише один учасник.

У сусідній Хмельницькій області є приклади вдалих продажів на аукціонах будівель зі стартовою ціною у 500 гривень та 2 тисячі гривень.

Будівлю виробничих приміщень, загальною площею у 718 квадратних метрів у Хмельницькому продали за 1 201 500 гривень без ПДВ. І це при стартовій ціні у 2000 гривень. Участь брали 20 учасників.

Є і приклад, дуже схожий до Здолбунова. У місті Старокостянтинів будівлю ремонтної майстерні на 750 «квадратів» продали на аукціоні за 850 500 гривень без ПДВ. Було 11 учасників, а стартова ціна – 500 гривень.

Участь у аукціонах може брати кожен охочий. На сайтах privatization.gov.ua та Рrozorro.Продажі розписана уся процедура купівлі об’єктів держвласності, яка є насправді дуже простою. Тут можна ознайомитись із усіма об’єктами, документами, візуалізацією тощо.

До слова, у другому кварталі 2020 року Регіональне відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях зайняло перше місце в Україні за результатами приватизації - враховуються і надходження, і кількість об’єктів тощо.

Читайте також