Заводу "Tesla" у Рівному поки не буде

У липні цього року на офіційному сайті Рівненської міської ради зареєстрували електронну петицію з проханням до міської влади виділити у місті земельну ділянку під будівництво заводу електрокарів TESLA. Майже за місяць ця петиція набрала необхідних 300 голосів – саме стільки потрібно, аби звернення розглянув міський голова Рівного Володимир Хомко.

Автор петиції Назар Пшеюк пояснює таку ідею тим, що місто Рівне для розвитку вкрай потребує іноземних інвестицій, а також нових робочих місць і заводів.

«Прошу нашу місцеву владу звернутися до Ілона Маска з можливістю будівництва фабрики,  а також інвестування для Рівненщини, а також виділення земельної ділянки під будівництво заводу для компанії TESLA Inc. Переваги нашого міста - це зручне розташування неподалік від ЄС, високо кваліфікований персонал, відносно дешева робоча сила в порівнянні з ЄС», - йшлося у тексті петиції.

Відтак, міський голова Рівного розглянув звернення. Він відповів, що міська рада не має права виділяти земельні ділянки під ті чи інші цілі, адже відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них, у тому числі з розташованими на них об'єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Відтак, у частині 2 статті 136 Земельного кодексу України йдеться, що добір земельних ділянок державної чи комунальної власності, у тому числі разом з розташованими на них об'єктами нерухомого майна, які виставляються на земельні торги, здійснюються з урахуванням затверджених містобудівної документації та документації із землеустрою, а також маркетингових досліджень, інвестиційної привабливості, звернень громадян та юридичних осіб щодо намірів забудови. Тобто міська влада не може самоосібно вирішувати, що будувати на землі, яка належить громаді міста.

З цього виходить, що Ілон Маск, аби отримати змогу збудувати свій завод на території Рівного, повинен особисто звернутися з проханням виділити йому земельну ділянку для цих цілей до міської ради. Тому наразі рівнянам не бачити заводу TESLA у своєму місті.

Читайте також