Репер зі Здолбунова «рве» український YouTube: хто такий Skofka, його шлях та порівняння з Miyagi

Другий трек поспіль здолбунівчанина Володимира Самолюка, більш відомого як Skofka, потрапляє до трендів українського YouTube. Спільна робота з гуртом Kalush «Давай начистоту» кілька днів трималася на першому місці серед найбільш популярних музичних відео.

Тандем Kalush feat. Skofka зараз називають головним відкриттям в українському репі. Хлопцям висловили свій респект Alyona Alyona та VovaZiLvova, а їхні треки «Отаман», «Додому» та «Давай начистоту» слухають навіть за межами України.

У розмові з журналістом Рівне Медіа Skofka розповів, що рік тому мріяв про таку популярність, але не міг припустити, що це станеться настільки швидко.

– Калуш свого часу відкрила Альона, а про Скофку багато людей дізналося після фіта з Калушем. Ваша компашка підняла україномовний реп на якісно новий рівень. У чому головний секрет, на твій погляд, такого злету?

– Завжди так думав, а зараз і переконався в цьому, що головний фактор успіху – це якісна музика. Не в плані якості звуку, а в поєднанні всіх критеріїв – якості музики, звуку, тексту, виконання. Головне створювати дійсно класний контент, а все інше стається саме собою.

– «Miyagi, який наївся українського борщу» - так писали про тебе у коментах після треку «Отаман». Чи слухаєш ти російських колег по цеху і як ставишся до подібних порівнянь?

– Не просто так мене рівняють з Miyagi, тому що я дійсно дуже люблю слухати цього артиста. Знайомий з його творчістю ще до того як він став відомий і мав можливість з ним спілкуватись особисто та навіть обмінюватись новим матеріалом. Я вважаю його музику однією з найкращих у світі, тому коли мене рівняють з Азаматом, це не може не радувати.

– Для тебе принципово читати реп українською?

– Так, оскільки я чув багато поганого про український реп. І те що реп українською не може звучати красиво, дало мені виклик. Я повірив в те, що він може бути класним, просто потрібно зуміти зробити його таким, а не слухати молодих виконавців в цій сфері, які ще просто не змогли дійти до того, щоб він звучав круто і по них робити висновки.

– Я випадково дізнався, що ти народився і жив певний час у Здолбунові. Можна вважати, що рідне місто надихнуло тебе на подальшу творчість? Як часто повертаєшся додому, чи залишилися у тебе друзі у Здолбунові?

– Я народився в Рівному, але SKOFKA – вже у Здолбунові, адже саме там я чудесним чином познайомився з українським репом. Ми з найкращим другом знайшли диск, запустили його на комп’ютері, і почули близько сотні треків місцевих виконавців брутального репу на українській мові. І це так сильно нам сподобалось, що вже через тиждень ми вирішили спробувати зробити так само. Додому я, звичайно, навідуюсь, але не дуже часто, більше на свята, оскільки не завжди є можливість та час. А друзі там лишились, за якими часто дуже сумую, та, на жаль, доля диктує своє. Коли повертаюсь в Здолбунів, ще по дорозі зідзвонююсь з ними та домовляюсь про зустріч.

– У треці «Геть за забор» ти розповів, що є сином «мента». Як твоя сім’я ставиться до твого захоплення репом? Батько не пропонував піти по своїх стопах?

– Мій тато, як і всі, напевне, батьки, хотів тільки кращого для свого сина. З 2007 року, коли я був малим, та читав реп з матюками ні про що, йому, звичайно, складно було підтримувати мене у цьому – і це зрозуміло. Але з часом, коли я попри поради знайти стабільну роботу і не відволікатись на «репчік», все ж зміг зробити цей «репчік» дійсно музикою. В якийсь момент моя сестра включила батьку нову пісню, він подзвонив мені і сказав: «Сину, ти так класно співаєш, молодець! Зроби так, щоб всі були в шоці!», і я звісно ж прислухаюся. З приводу роботи в поліції, я відразу дав зрозуміти моє відношення до такої справи, тому чим мені в житті займатись – вирішував сам.

– Якою є ідеальна обстановка для написання текстів? Де записуєте матеріал і чи є навала з охочих зробити фіт?

– Ідеальна обстановка запису для мене – це місце, де я сам, де є порядок і все на своїх місцях, тепле світло і немає інших термінових справ. Все життя я переважно записувався вдома, користуючись підручними засобами, які допомагали відтворювати акустику студії. Ті треки, які мене вибили в люди, були записані вдома, а також музика для них і іх зведення. Однак зараз маю студію, яка дає набагато більше можливостей робити ще якісніший продукт. Фіти хочуть записати дуже багато виконавців, от тільки, на жаль, мене не вистачає навіть на 10% від усіх, оскільки я дуже довго роблю трек від початку до кінця. Виною цього, напевно, є мій перфекціонізм та бачення кінцевого результату, оскільки весь продакшн я роблю сам.

– Розкажи про свою теперішнє життя у Києві? Чи є для тебе реп основним способом заробітку грошей? І які плани на другу половину 2021 року? Чи варто чекати твоїм фанам на альбом з Калушем, великий тур або якийсь новий хіт?

– Зараз я працюю тільки на музику, але не сказав би, що вона на мене, оскільки грошей вистачає тільки на те, щоб можна було жити. Я свідомо вирішив піти з роботи, оскільки вона б не дала мені розкритись в музиці повністтю, а відчуття, що я можу більше, було дуже сильне – і не тільки в мене. Поряд були люди, які підтримували і давали впевненості на кожен важливий крок. Альбом з Калушем буде дуже скоро, але це буде міні-альбом, в який будуть входити вже відомі треки, а також нові – не менш, а то й більш круті.

Читайте також