"Буде більше місцевого кавуна на ринках": на Рівненщині аграрії збільшать баштани

На Рівненщині з початку повномасштабного вторгнення аграрії почали еспериментувати із культурами, які нетипові для цього регіону. Зокрема, вирощувати кавуни та дині. Раніше попит на баштанні в Україні задовільняли агровиробники з Херсонщини. Втім, війна внесла свої корективи. Наразі на Рівненщині фермери пропонують покупцям місцеві кавуни - цьогоріч площі під дану культуру планують збільшити.

Як розповів журналістам "Рівне Медіа" голова Асоціації фермерів області Андрій Кузьмич, минулоріч кавуни вирощували у промислових масштабах близько 10 господарств. За його даними, один підприємець відмовився від цього напрямку, втім решта - розширять площі посівів баштанних.

Андрій Кузьмич, фото - Суспільне

За словами пана Андрія, висаджувати кавуни у землю наразі рано, адже ще є нічні заморозки. 

"У нас не так, як у Херсоні. Там у південних областях - дві системи посадки. Одна - прямим посівом із зерен, а друга - розсадою. У нашій області більш схильні до розсадного методу висаджування кавуна. Розсаду вирощують у теплицях у належних умовах. А вже коли будуть відсутні заморозки, а ще на 9-10 прогнозують заморозки, тоді вже висаджуватимуть кавун", - зазначає Андрій Кузьмич.

Голова Асоціації фермерів зазначає, що минулий рік був вдалим для тих, хто ризикнув виростити кавуни на продаж. Задоволені були і покупці якістю товару, і виробники попитом. Тож, не дивно, що цьогріч аграрії збільшать площі під дану культуру у багатьох західних регіонах.

Втім, пан Андрій зазначає, що це стосується кавуна, адже диню садять значно менше. Зумовлено це тим, що це більш вибаглива культура і її не так масово вживають.

"Є багато домогосподарств, які вирощують одноосібно і нікому нічого не розповідають про це. Культура набуває популярності. Цього року, я думаю, ще буде більше місцевого кавуна на ринках", - зазначає Андрій Кузьмич.

Одним із найпопулярніших сортів кавуна на Рівненщині є Юта. Також експериментують із гібридами. 

Наскільки фінансово вигідно вирощувати кавун, пан Андрій не розповів, адже сам цю культуру у промислових масштабах не вирощує. Втім каже, що на попит вплинула війна та труднощі вирощування овочів і фруктів на півдні. Саме ці обставини і показали, що західні регіони можуть задовільняти попит навіть на ранні культури.

Читайте також: Експеримент на 15 т кавунів: житель Рівненщини висадив баштан і за кілька днів продав майже третину урожаю

Читайте також