Експеримент на 15 т кавунів: житель Рівненщини висадив баштан і за кілька днів продав майже третину урожаю

Фото із допису Петра Шваї у мережі

Минулого літа традиційні кавуни та дині були для мешканців Рівненщини делікатесом. На прилавках їх було небагато, а ціни кусалися. Причиною цього була окупація ворогом територій на півдні, де ростуть ці культури. Втім, фермери Рівненщини свої висновки зробили і цьогоріч вирішили замінити баштанні з Херсонщини та Одещини вирощеними власноруч.

Багато любителів аграрної справи проаналізували необхідні умови вирощування кавунів та засадили ділянки землі цією кальтурою для експерименту. Серед них і мешканець Зарічненщини Петро Швая.

Чоловік розповів журналістам "Рівне Медіа", що кавун вирощує вперше і подібного досвіду раніше не мав. Займався вирощуванням малини та полуниці, а урожай реалізовував на території області.

Однак, цього року вирішив ризикнути та на початку літа висадив розсаду кавунів на 25 "сотках" землі у селі Вовчиці.

Урожай чоловіка потішив.

"Урожай наразі непоганий. Ще триває збір кавунів. Дивлячись на те, що маємо на полі,  з 25 соток зберемо до 15 тонн товару", - каже пан Петро.

Чоловік зазначає, що розумів, що клімат регіону не дуже підходить для вирощування баштанних, однак вирішив своїми силами забезпечити ті умови, які необхідні культурі.

"У нашому районі можна було б спробувати. Тим більше, попит є на кавуни. Вирішили ризикнути. Умови створили на першій стадії для цієї культури. Для посадки закрили землю агроволокном, облаштували крапельний полив. Висаджували розсаду кавунів 1 червня у відкритий грунт. Розсаді було близько 25 днів тоді", - каже житель Рівненщини.

Висаджували розсаду 1 червня, а вже через кілька днів погіршилась погода - вночі температура опустилася до 4 градусів. Місцями навіть були приморозки. Петро Швая пригадує, що саме укриття агроволокном врятувало висаджені рослини. 

"У цьому і є найскладніший момент - перепади температур. Вдень температура 30-32 градуси тепла, а вночі може бути 12 градусів. Це стресово для кавунів. Важливо, щоб у рослин на перших етапах був міцний корінь - якість розсади відіграє важливу роль. Якщо є зав'язі на рослинах, тоді вже не так небезпечно", - каже чоловік.

Наразі на території вирощують кавуни трьох сортів - Талісман, Лузітана, Карістан.

Кавун сорту Талісман

Урожай збирають поступово і, як каже пан Петро, покупців на товар вистачає.

"На даний час ми торгуємо буквально 3-4 дні. І вже розпродано 4 тонни. Бажаючих багато спробувати наші, зарічненські, рівненські кавуни".

Продають кавуни здебільшого у роздріб по 20 гривень за кілограм. Є і оптові покупці - ціна у такому випадку коливається від 15 до 17 гривень за кілограм (залежить від об'ємів).

Пан Петро свої кавуни порівнював із південними і каже, що вони навіть кращі. 

"Як для мене, коли я пробував одеські і порівнюю зі своїми - різниці не побачив. Є такі сорти, як Лузітана - вони солодкі. Дуже багато цукру. Я б сказав, навіть, кращі за херсонські. Люди, які купують в нас один-два рази, потім приходять і втретє. Всі задоволені і кажуть, що солодкі кавуни", - ділиться житель Зарічненищини.

На питання, чи буде садити наступного року цю культуру, пан Петро відповідає, що однозначно так. Більше того, територію баштана планує розширювати.

Читайте також