Чим відрізняються симптоми Омікрону у невакцинованих та вакцинованих людей

Фото з відкритих джерел, ілюстративне.

Штам Омікрон тепер становить більшість нових випадків у Сполучених Штатах. Люди, які відчувають симптоми, схожі на COVID-19, намагаються з’ясувати, чи заразилися вони Омікроном, попереднім варіантом, або просто сезонною застудою, передає 24 Канал із посиланням на MedicalXpress.

Джудіт О'Доннелл, керівниця відділу інфекційних захворювань пресвітеріанського медичного центру Пенн, розповіла про останній сплеск коронавірусу і про те, як симптоми Омікрону відрізняються у вакцинованих і невакцинованих пацієнтів.

Як вакциновані люди переносять штам Омікрон

Вона зазначила, що лікарі фіксують у людей заражених Омікроном звичайний список симптомів COVID-19: лихоманка, втома, кашель, задишка, а потім втрата нюху та смаку. Іноді нежить, нудота, блювота та діарею.

Але у людей, які вакциновані або вакциновані та отримали бустер, ми не бачимо такої високої температури, якщо вона є, на відміну від невакцинованої людини,
– зазначила інфекціоністка.

У науковій літературі є повідомлення про те, що коли пацієнти вакцинуються, симптоми загалом набагато слабші. Вони більше відповідають типовій застуді. У засобах масової інформації багато говорять про те, що нежить або закладеність набагато трапляється частіше при Омікроні.

Як невакциновані люди переносять штам Омікрон

О'Доннелл наголосила, що у невакцинованих людей Омікрон має схожий перебіг з Дельтою і всіма попередніми варіантами. Він часто призводить до госпіталізації людей без щеплення і навіть смерті. Тому не варто його сприймати як звичайну застуду.

"У нещепленої людини Омікрон цілком здатний і насправді викликає пневмонію. Люди надходять із задишкою через пневмонію, як і з попередніми хвилями та попередніми варіантами", – розповіла лікарка.

Що відомо про штам Омікрон

  • Його вже виявили більше ніж у 100 країнах світу.
  • Дослідники вважають, що новий штам з'явився у Південній Африці через низький рівень вакцинації.
  • При цьому вчені припускають, що новий штам міг розвинутись у ВІЛ-інфікованої людини. До цього в ПАР був описаний випадок, коли ВІЛ-позитивна пацієнтка хворіла на COVID-19 майже рік, за цей час вірус мутував понад 30 разів.
  • ВООЗ заявила, що штам коронавірусу Омікрон викликає хворобу у легкій формі.
  • Основними симптомами нового штаму вважаються сухий кашель, загальний біль по всьому тілу, нічна пітливість та лихоманка.

Читайте також