Де у Рівненській області військові можуть пройти реабілітацію: перелік закладів і послуг, які там доступні

Війна завжди бере своє: у когось забирає життя, а в когось – здоров’я. У випадку з останнім повернутись до цивільного життя допомагає реабілітація. Кількість людей, які після стабілізації стану та лікування потребують реабілітації, збільшується щодня. 

Реабілітаційна допомога – це  мультидисциплінарний захід, який має на меті відновлення функцій організму,  після ушкодження (фізичного чи травматичного) або внаслідок психологічної травми чи стресу. Тому перша реабілітація розпочинається саме із медичної допомоги в закладах охорони здоров’я.

Доказова активна реабілітація – важка щоденна робота пацієнта й команди над поступовим поверненням втрачених функцій та/або компенсацією втраченого функціоналу. Такий вид реабілітації включає заняття на спеціальних тренажерах, чітко визначені фізичні вправи, напрацювання нових механік взаємодії із оточуючим світом. І все це під наглядом фахівців. 

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше — понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. 

Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

У Рівненській області активно розвивають реабілітаційну сферу. Як розповіла директорка Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк, військові проходять курс медичної, психологічної і психосоматичної реабілітації з обов'язковим оглядом у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни.

Послуги з реабілітації є повністю безоплатними, адже їх покриває пакет НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Їх може отримати будь-яка людина, без прив’язки до статусу чи групи інвалідності.

  • Для проходження амбулаторного відновлення вистачить електронного направлення від сімейного лікаря або лікуючого.
  • Для проходження стаціонарної реабілітації достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря
  • Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

Заклади, в яких можна отримати послуги з реабілітації у Рівненській області:

  1. «Міська лікарня Рівного №2». На базі відділення неврології та нейрореабілітації функціонує реабілітаційний центр для військовослужбовців RECOVERY (м. Рівне, вул. О.Олеся,13). Тут є стаціонарна та амбулаторна допомоги. Номер телефону: +38 067 520 38 04.
  2. «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» - стаціонарна та амбулаторна допомоги. (м.Рівне, вул. Поповича, 35а).Номер телефону: +38 097 754 83 59.
  3. «Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка», теж є стаціонарна та амбулаторна допомоги. (м. Рівне, вул.Київська 78Г). Номер телефону: +38 050 200 08 91, +38 096 200 08 91.
  4. «Центральна міська лікарня Рівного»: стаціонарна допомога.(м.Рівне, вул. Карнаухова, 25А). Номер телефону: +38 068 052 36 07.
  5. «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги»: стаціонарна допомога (смт Клевань, вул. Центральна,1). Номер телефону: +38 0362 27 11 15, +38 0362 22 11 73.
  6. «Олександрійська районна лікарня»: амбулаторна допомога (Рівненський район, село Олександрія, вул. Т.Грицюка,1). Номер телефону: +38 0362 27 32 45.
  7. «Радивилівська центральна міська лікарня»:м. Радивилів, вул. Садова,4. Тут є лише амбулаторна допомога. Номер телефону: +38 0363 34 35 50.
  8. «Рівненська обласна дитяча лікарня»: м. Рівне, вул. Київська, 60, стаціонарна та амбулаторна допомоги. Номер телефону: +38 067 326 92 85.
  9. «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни»: смт. Клевань. У госпіталі є стаціонарна та амбулаторна допомоги. Номер телефону: +38 0362 27 04 10.
  10. «Корецька обласна лікарня відновного лікування»: м. Корець, вул. Ковновальця,3 - стаціонарна та амбулаторна допомоги. Номер телефону: +38 0365 12 16 29.
  11. «Вараська багатопрофільна лікарня». Ця лікарня надає стаціонарну та амбулаторну допомоги (м.Вараш, вул. Енергетиків, 23). Номер телефону: +38 067 360 22 01.
  12. «Дубенська міська лікарня»: м. Дубно, вул. Львівська, 73, стаціонарна та амбулаторна допомоги. Номер телефону: +38 0365 63 26 45. ПП
  13. «Клініка МЕД ОК»: м. Рівне, вул. Боголюбова Миколи, 5. У клініці надають амбулаторну допомогу. Номер телефону: +38 068 555 45 15.

Також на базі відділення неврології та нейрореабілітації Рівненської міської лікарні №2 функціонує реабілітаційний центр для військовослужбовців RECOVERY (м. Рівне, вул. О.Олеся,13).

Щоправда, нині в області не вистачає психологів, психотерапевтів та реабілітологів.

Людина, яка потребує комплексного відновлення – може самостійно обрати один із медичних закладів, законтрактованих НСЗУ стосовно реабілітаційних послуг.

АМБУЛАТОРНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ПЕРЕДБАЧАЄ НАСТУПНИЙ ПЕРЕЛІК БЕЗОПЛАТНИХ ПОСЛУГ:

  • реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації – членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
  • встановлення діагнозу та складання індивідуального реабілітаційного плану, програми реабілітаційної терапії;
  • визначення прогнозу за результатами реабілітаційного обстеження для планування подальшого реабілітаційного маршруту пацієнта;
  • моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;
  • реабілітаційна допомога;
  • підбір, налаштування та навчання користування допоміжними засобами реабілітації;
  • психологічна допомога;
  • консультації лікарів;
  • навчання пацієнтів, членів родини або доглядачів особливостям догляду;
  • оформлення довідок, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та направлень на медико-соціально-експертну комісію та/або лікарсько-консультативну комісію тощо.

Повний перелік послуг за даним пакетом можна знайти на сайті НСЗУ (пункт 40).

В РАМКАХ РЕАБІЛІТАЦІЇ У СТАЦІОНАРНИХ УМОВАХ КОЖЕН ПАЦІЄНТ МОЖЕ РОЗРАХОВУВАТИ НА НАСТУПНІ ПОСЛУГИ:

  • реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, іншими спеціалістами і фахівцями з реабілітації;
  • складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;
  • моніторинг клінічного стану й коригування реабілітаційного плану за потреби;
  • лабораторні та інструментальні обстеження;
  • консультації лікарів інших спеціальностей;
  • надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами;
  • цілодобовий медсестринський догляд;
  • психологічна допомога;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • харчування в стаціонарних умовах.

Повний перелік послуг за даним пакетом можна знайти на сайті НСЗУ (пункт 38).

Протезування

У 2023 році більше ніж 13,5 тисячі українців отримали медичну допомогу з встановлення протезів суглобів (ендопротезування) безоплатно. Мова про протезування кульшового суглоба, колінного, плечового, ліктьового суглобів та інших. 

Під час допротезної реабілітації лікар фізичної та реабілітаційної медицини надає пацієнту вичерпну інформацію про всіх виробників допоміжних засобів реабілітації. Вибір підприємства — за пацієнтом. Для отримання протеза достатньо подати заяву через електронний кабінет Міністерства соціальної політики. А всі послуги та вироби — безоплатні для людей і повністю покриваються державним коштом

Після того як пацієнт вирішив де буде протезуватись, починається взаємодія з протезистом: підбір конструкції виробу, обговорення можливих комплектуючих тощо. 

Коли протез виготовлено, настає етап протезної реабілітації та адаптації. МДРК вчить пацієнта користуватись виробом, допомагає відновити рухову активність і звикнути до протеза. Як результат — ефективна реабілітація в комплексі з якісним протезуванням дають змогу повернути пацієнта до звичного життя.  

Більше інформації про реабілітацію та протезування можна знайти на сайті проєкту ProtezHub. Його експерти підготували короткі україномовні лекції як для пацієнтів, так і для фахівців. 

Для підтримки осіб, які втратили кінцівки та задля впровадження якісних технологій протезування в Україні працює «гаряча лінія» з питань протезування кінцівок: 050-177-68-39. 

Спеціалісти гарячої лінії нададуть відповіді на ваші запитання, зокрема:

  • як отримати протез кінцівки в Україні?
  • які протези можливо отримати в Україні?
  • де в Україні виготовляють якісні протези?
  • як підготуватися до протезування?
  • як навчитися користуватися протезом?

Як отримати медичну реабілітацію військовому за кордоном?

На сьогодні близько 4 тисяч українців евакуйовано до клінік Євросоюзу. Зазначимо, що у програмі лікування можуть брати участь як цивільні, так й військові громадяни. 

Поговоримо про алгоритм медичної евакуації на лікування саме для захисників та захисниць України

Забезпечення військовослужбовців, які боронять суверенітет та територіальну цілісність країни, необхідною медичної та/або реабілітаційною допомогою, доступ до якої обмежено через війну, є одним з першочергових пріоритетів для держави. Саме тому Уряд ухвалив постанову, яка значно спрощує механізм медичної евакуації військових. 

Тож зараз для медевакуації захиснику не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Тепер медзаклад, в якому захисник/захисниця України перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон. Медзаклад також готує пакет документів, зокрема:

  • згоду військового або його/її законного представника на лікування за кордоном; 
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медзакладам іноземних держав;
  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Звертаємо вашу увагу, що шаблони вищезазначених документів можна знайти за посиланням: https://moz.gov.ua/dokumenti_.

Далі висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, в якому військовий/військова проходить службу. Державний орган, своєю чергою, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

Потім МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безоплатно надати захиснику України необхідну медичну та реабілітаційну допомогу і листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.

МОЗ України за сприяння офіційних структур Єврокомісії транспортує захисника/захисницю до закордонної клініки. 

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації для цивільних  українців можна за посиланням

Фото з відкритих джерел. 

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також