Докорінна реформа медицини від уряду - п’ять кардинальних змін на користь українців

Твоє Місто

На Рівненщині вже відчули суттєві зміни у медицині - у сімейних лікарів, медсестер збільшилися зарплати, пацієнти одержують якісні медичні послуги. Цього року уряд продовжить докорінно змінювати медичну галузь України.

Задля цієї мети зведений бюджет на охорону здоров’я у 2019-му році збільшеного на п’ятнадцять мільярдів гривень - нині його розмір складає майже 132 млрд грн. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поставив для свого кабінету два основні завдання щодо реформування медицини: цьогоріч пріоритет на вчасній кваліфікованій медичній допомозі для всіх українців, а медичні працівники мають одержувати гідну оплату праці.

- Якщо 3-5 років робити те, що передбачено планом змін медицини, упродовж цього часу українці побачать позитивні зміни у системі охорони здоров’я, відчують підвищення якості надання медичної допомоги. Важливо діяти системно і послідовно. У результаті українці отримають кваліфікованих лікарів, нормальні умови отримання допомоги, а лікар отримає нормальну, достойну заробітну плату, – зазначає Володимир Гройсман.

ЗАРПЛАТИ У 15-16 тисяч гривень

Із минулого року для сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів заробітна плата збільшилася у 2-2,5 рази.

- Раніше лікарі одержували 6-7 тисяч гривень, зараз зарплата зросла до 12 000 грн. Також і у медсестр, що працюють із сімейними лікарями - раніше їх заробіток складав 3-4.000 грн., зараз за нашим колективним договором вони мають 50% від зарплати лікаря, - розповідає головний лікар Центру первинної медичної допомоги Костопільської райради Олена Войцеховська.

У сусідньому Гощанському районі заробіток “сімейників” також збільшився. Більше того, завдяки кількості підписаних декларацій медзаклади одержують від Національної служби здоров’я більші кошти, котрі можуть використовувати на власні потреби.

- Зарплати зросли, але поки не можемо давати більше 12000 грн. Адже також треба дбати й про зарплату водіїв, кочегарів тощо. Треба й обладнання купувати, різні матеріали. А раніше сімейні лікарі одержували п'ять-шість тисяч гривень, - говорить головний лікар комунального неприбуткового підприємства «Гощанський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Поліщук.

“ГРОШІ ЙДУТЬ ЗА ПАЦІЄНТОМ”

Таким чином із запровадженням декларацій, котрі пацієнти можуть підписувати з лікарем, до якого є довіра чи обслуговування якого більше подобається, медичні заклади почали одержувати більше коштів. І нині вони безпосередньо зацікавлені в наданні якісних медичних послуг, щоб пацієнти не тільки залишалися для обслуговування, а й їх кількість зростала.

До речі, підписання декларацій це одна з докорінних змін української медичної системи - віднині можна обрати лікаря незалежно від місця реєстрації чи проживання. На Рівненщині декларацію із лікарями уклали вже 752 093 мешканців (65%). Нещодавно соціологічна група “Рейтинг” організувала соцдослідження, за результатом якого дві третини з опитаних мешканців нашого краю повністю або частково довіряє своєму сімейному лікарю.

МІЛЬЯРД НА ДОСТУПНІ ЛІКИ

Урядову програму вже оцінили 86,5 тисяч жителів Рівного, котрі минулого року одержали лікувальні препарати від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу безкоштовно або із невеликою доплатою.

У перелік програми наразі входить 261 препарат, 59 із них надаються безкоштовно. В уряді Гройсмана нині дбає про те, щоб зробити лікування дешевшим. Саме тому відповідне міністерство працює над тим, щоб розширити кількість ліків у програмі, а також спростити їх одержання. Із квітня 2019 року їх виписуватимуть за електронним рецептом - тобто одержати потрібний препарат можна буде навіть в аптеці іншої області.

Для програми “Доступні ліки”, якою вже скористалося 6,6 млн українців, у держбюджеті передбачено 1 млрд гривень.

БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА

Іще одна докорінна зміна, котру уряд починає впроваджувати із цього року - програма щодо безоплатної діагностики. Під час будь-якого лікування хворі чимало коштів витрачають на різноманітні аналізи, дослідження. В уряді дбають про цих людей - у бюджеті закладено 1 мільярд гривень на “Безкоштовну діагностику”.

Уже із 1-го липня українці матимуть можливість безкоштовно зробити більше 80% усіх досліджень. До програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно. Єдина умова – направлення вашого сімейного лікаря.

СУЧАСНЕ ОБЛАДНАННЯ

Окрім реформування первинної медицини і підвищення ролі сімейного лікаря, терапевта в українській системі, урядовці працюють і над поліпшенням забезпечення спеціалізованих лікарень сучасним обладнанням.

Щороку урядом виділяються кошти для придбання 13 ангіографів для оснащення центрів кардіо-судинної хірургії - розбудова цієї мережі триває уже другий рік поспіль.

У лютому 2018 року такий центр урочисто відкрили у Рівненській обласній лікарні. За словами головного лікаря Івана Зими власний ангіограф дуже допомагає у лікуванні пацієнтів - до відкриття центру доводилося відправляти хворих до міської лікарні.

Також у центрі кожен житель Рівненщини зможе отримати допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЦИНИ

- Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи, - зауважує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Зокрема, цьогоріч уряд розпочинає реформування “швидкої”. Адже часто відлік для пацієнта починається на секунди - кожна хвилина вчасного прибуття бригади екстреної медицини варта життя людини.

Реформа екстреної допомоги розпочнеться із Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та міста Києва. Для цих регіонів придбають нові автомобілі для бригад, із сучасним обладнанням, для лікарів і фельдшерів організують додаткове навчання, бригади отримуватимуть вищі зарплати.

 

Сергій Сидорук

 

 

 

 

 

Читайте також