Коли та як сіяти помідори на розсаду: корисні поради

Паростки помідорів дуже чутливі до різкої зміни погодних умов. Здорова, правильно вирощена розсада стійка до різних погодних умов, менш схильна до захворювань та більш стійка до садових шкідників і бур'янів.

Найкраще висівати помідори на розсаду, починаючи від кінця лютого і до кінця квітня. 

Терміни посіву помідорів залежать від того, куди ви збираєтеся висаджувати розсаду — у відкритий ґрунт чи в теплицю. Якщо у відкритий ґрунт, сіяти помідори потрібно пізніше — від середини березня. Тоді він вже достатньо прогріється і можна буде без побоювань висадити розсаду. Для вирощування томатів у теплиці можна сіяти і в лютому. Якщо довго тримати розсаду в кімнатних умовах, це також не дуже добре — переросла розсада буде слабкою.

Для отримання повноцінної розсади помідорів від посіву до садіння необхідно 50-60 днів. Залежно від цього терміну, прогнозу погоди, готовності ґрунту можна планувати точну дату посіву.

Що потрібно для вирощування помідорів

  • Ґрунт для вирощування насіння помідорів повинен бути поживним, містити перегній, попіл, яєчну шкарлупу, тирсу або торф.
  • Перед посівом ґрунт потрібно знезаразити — прогріти ґрунтосуміш у духовці упродовж 10-15 хвилин чи прогріти кілька хвилин у мікрохвильовці або залити ґрунт окропом.
  • Знезаражений, за необхідності зволожений ґрунт залишити в теплі на кілька тижнів, щоб у ньому розмножилися корисні для помідорів бактерії.
  • Насіння помідорів перед садінням потрібно попередньо замочити.
  • Для посіву потрібно приготувати місткість із дренажними отворами. Заповнити посудину вологим ґрунтом.
  • У ґрунті зробити борозенки на відстані 3-4 см одна від одної та завглибшки до 1 см. Розкласти у них насіння на відстані 2-3 см одне від одного та присипати ґрунтом.
  • Посудину з посіяним насінням накрити плівкою та розташувати неподалік джерела тепла. Оптимальна температура для проростання насіння — +25-30ºC.

Читайте також