Лікарі на Рівненщині вже мають зарплату до 16 тисяч гривень

Фото - Радіо Трек

Сьогодні на засіданні медичної ради реформ Рівненської області головний лікар Здолбунівського районного центру первинної медичної допомоги Олег Сумко поділився досягненнями закладу, який він очолює, адже це одна з перших медустанов області, яка перейшла на фінансування Національної служби здоров’я. Кожен медзаклад області повинен пройти реорганізацію із комунального закладу в комунальне підприємство. Причиною реорганізації є запровадження медичної реформи в Україні, метою якої є створення нового механізму фінансування медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів за програмою медичних гарантій. Тому існування закладу охорони здоров’я у формі комунальної установи не є доцільним. Адже, одним із напрямків медичної реформи є автономізація медичних закладів охорони здоров’я для всіх видів медичної допомоги. До кінця 2018 року реорганізація - безкоштовна, натомість уже у 2019 році заклад повинен буде самостійно оплачувати за облік майна та інші послуги. 

«Ми вже заключили договір із НСЗ і з 1 липня наше вже підприємство фінансується НСЗ за новим принципом. Частина жителів, яких в нас майже 57 тисяч, фінансується по деклараціях, це по «зеленому» списку, і менша частина – по «червоному», тобто, без декларацій. Це для надання первинної медичної допомоги. На сьогодні у нас майже 37 тисяч декларацій підписано, це понад 60% населення району», - пояснив головний лікар Олег Сумко. 

Відтак, як діє новий принцип "гроші за пацієнтом", відчули на собі медичні працівники Здолбунівського району.

«У системі "Електронне здоров’я" у нас зареєстровані 34 лікарі, які в повній мірі забезпечують усю необхідну кількість декларацій, які можна підписати з населенням. Завдяки активній співпраці із місцевою владою, ми змогли залучити додатково 220 тисяч гривень, за які закупили 16 ноутбуків і 9 багатофункціональних пристроїв, щоби заключати декларації. На сьогоднішній день об’єм коштів, які нам виділяють НСЗ, враховуючи «зелений» і «червоний» списки, складає понад 2 мільйони 100 тисяч гривень. Якщо порівняти із першим півріччям цього року, щомісячно виділення коштів по медичній субвенції ми мали 1 мільйон 200 тисяч і всі кошти йшли на заробітну плату. Нам не вистачало приблизно 170 тисяч для закриття у повному обсязі виплату зарплат. На сьогодні ми повністю виплачуємо заробітну плату зі всіма доплатами медичним працівникам. Враховуючи те, що у нас ще не укладений колективний договір і ми не змогли встановити нові посадові оклади медичним працівникам, ми встановили премії і стимулюючі надбавки. Наші лікарі отримують від 3 до 5 тисяч щомісячної доплати (це понад 20 лікарів). Середній медичний персонал, який активно працює із лікарями, додатково отримує 1500 тисячі гривень у місяць. У серпні це 19 медсестер. Зрозуміло, що не всі медичні працівники активно включилися в цей процес, але ми сподіваємося, що до кінця року ситуація ще більше покращиться», - розповів Олег Сумко. 

Загалом, лікарі, з якими активно підписують декларації, отримують 15-16 тисяч гривень, принаймні, так нараховують. Лікарі ж закладів, які ще не співпрацюють із НСЗ, отримують 7-8 тисяч заробітної плати. З кожною укладеною декларацією збільшується помісячна сума коштів, яку отримує медичних заклад від Національної служби здоров’я. Важливо, що це не лише потенційне збільшення заробітних плат медиків, але і можливість закупляти та оновлювати необхідне медичне обладнання, покращувати якість надання медичних послуг. Кампанія з вибору сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів триває. Також у планах головного лікаря докупити додаткові витратні матеріали:

«Ми в цьому місяці вже закупили додаткове табельне медичне оснащення для наших амбулаторій, вже на 100 тисяч гривень. Також плануємо забезпечити наші амбулаторії реактивами для лабораторного обстеження, витратними матеріалами для електрокардіографій, аби люди відчули ефект від реформи і якість первинних медичних послуг".

Пацієнти можуть отримувати повноцінні якісні медичні послуги, оскільки Ваш лікар, побоюючись Вас втратити (разом з грошима, які за вами повинні прийти), в умовах конкуренції буде змушений підвищувати якість своїх послуг – а також ставитися до вас як до свого годувальника і поводитися з вами відповідно.
 

Читайте також