Менінгіт у Рівному: що робити і чи є підстави для паніки

Вчора у Рівному через соцмережі блискавично поширилася тема про те, що у дитячому садочку №50 «Яблунька» м. Рівного (ясла-садок екологічного типу) 4-річна дитина захворіла на менінгіт. Інформація про це швидко облетіла чи не усіх рівнян, адже батьки почали бити на сполох, переживаючи, що їхні діти також можуть захворіти, оскільки ця недуга є інфекційною і передається повітряно-крапельним шляхом.

Одна з мам, чия дитина відвідує цей навчальний заклад, анонімно звернулася до журналістів з проханням з’ясувати ситуацію. Вона обурюється, що у садочку інформацію про менінгіт замовчують і не вводять жодних карантинних заходів. Звісно, що така інформація породила паніку серед багатьох батьків. Втім, як виявилося, не все так погано, як може здатися на перший погляд.

До ситуації одразу ж долучилася міська влада. Зокрема, нині заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська зібрала екстрену прес-конференцію за участю профільних чиновників від освіти та медицини, які детально роз’яснили, що саме відбулося насправді, а також дали рекомендації, як діяти при перших симптомах цієї недуги.

Фото - ЧаРівне

Фото - ЧаРівне

Відтак, завідувач ДНЗ №50 Людмила Войтович нині таки підтвердила факт, що у однієї дитини, яка відвідує цей садочок, і справді лікарі діагностували захворювання на менінгіт в той час, як ще вчора у розмовах з журналістами заперечувала цей факт.

Трапилося це минулого четверга. Вранці під час прогулянки вихователь помітила, що зазвичай активний хлопчик став дуже в’ялим, і відвела дитину до медсестри, яка, оглянувши його, виявила лише почервоніння горла, а підвищення температури тоді ще у хлопчика не було.

- Дитину помістили в ізолятор і одразу викликали маму, яка одразу ж приїхала і пішла з сином до свого педіатра. Лікар встановила хлопчику діагноз ГРВІ. І вже лише пізно ввечері у дитини стрімко піднялася висока температура. Мама викликала швидку, яка й госпіталізувала хлопчика у інфекційне відділення Рівненської центральної лікарні, де їй вже встановили діагноз «менінгіт», - розповіла завідувач ДНЗ №50 Людмила Войтович.

До слова, менінгіт характеризується запаленням спинного і головного мозку, а симптоми цієї хвороби можуть виникати не лише раптово, але і в період декількох днів з моменту зараження. Саме тому його не одразу могли діагностувати у хлопчика.

Як пояснив головний епідеміолог Рівненської області, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Віктор Мороз, збудником менінгіту є бактерія, а не вірус, як пишуть у соцмережах, а сам збудник у зовнішньому середовищі є досить нестійким. Він передається повітряно-крапельним шляхом, але контакт для цього має бути дуже тісним.

- Наступного дня після госпіталізації хлопчика ми приїхали в цей садочок, де бактеріологічно обстежили всіх дітей у групі, і результат був від’ємний. Жодного носія ми не виявили. Вдома у хлопчика ми також обстежили усіх мешканців – маму, тата і тітку. Носія там також не виявлено. Тобто це був поодинокий випадок. Підстав для карантину у садочку немає. Інкубаційний період для цієї хвороби становить 10 днів, тому впродовж цього часу триватимуть попереджувальні заходи у групі, де до дітей буде посилена увага з боку медиків і вихователів на знак можливих симптомів, - зазначив Віктор Мороз.

Також він додав, що якщо хворий тісно спілкувався з людьми, то з тих, хто перебував у контакті, тільки 85-90% будуть носіями збудника, лише 10-15% матимуть гострий лазофарингіт і всього 1% може захворіти на менінгіт. Втім, це захворювання, за словами Віктора Мороза, є характерним для осінньо-зимового періоду, а тому жодних підстав для паніки наразі і бути не може.

- За 10 місяців 2017-го року у Рівненській області загалом було зафіксовано 8 випадків менінгіту, з них 2 випадки - летальні. Усе це – діти до 5 років. Тобто щороку в області фіксується в середньому близько 10 таких випадків, а у місті Рівному – один на рік. Усі ці цифри – в межах норми, - зазначив головний епідеміолог області.

З ним згоден і практикуючий лікар-інфекціоніст, в.о. начальника інфекційного відділення центральної міської лікарні Олег Степчин, де нині лікується 4-річний хлопчик з ДНЗ №50. Він каже, що у минулі роки вони теж фіксували поодинокі випадки спалаху менінгіту.

- Менінгококова інфекція – це рідкісне захворювання і надзвичайно важке. Втім, якщо хворі своєчасно звертаються за медичною допомогою, то ця хвороба дуже гарно лікується. Але якщо звернення до медиків відбувається запізно, на 3-4 добу, то такі випадки закінчуються не дуже добре. На жаль, нині багато людей займаються самолікуванням, - констатує Олег Степчин. – Нам пощастило, що батьки хлопчика вчасно звернулися до лікарів, відтак, йому була вчасно надана кваліфікована необхідна медична допомога і вчасно встановлений діагноз. На сьогодні стан дитини - середньої важкості, можна сказати – задовільний, тобто його життю і здоров’ю вже нічого не загрожує. Він планово проходить свій курс лікування. Якби батьки хлопчика звернулися до медиків пізніше – на другу добу, то наслідки б вже могли бути плачевними, адже ця хвороба розвивається блискавично, особливо у першу добу.

Лікар-інфекціоніст також розповів про можливі симптоми менінгіту та початок цієї хвороби, аби усі знали, на що звертати увагу.

- Переважно менінгіт починається дуже гостро: іде різке підвищення температури тіла до 40 градусів, блювота, головний біль. До цих симптомів може додатися в’ялість, блідність шкірних покровів, також може виникати висипка, яка починається з ягодиць, схожа на дрібні підшкірні крововиливи-синці, які не зникають при натисканні. При таких симптомах терміново слід викликати швидку, адже ця хвороба розвивається блискавично. Одразу починається процес запалення і ураження внутрішніх органів. Доволі швидко може наступити сепсис – зараження усієї крові. Тоді вже досить важко боротися з цієї хворобою. Але зазначу – не треба піднімати паніку, адже це захворювання реєструється кожного року. Єдине прохання в мене до батьків – не займайтеся самолікуванням! У випадку навіть незначного підняття температури тіла обов’язково звертайтеся до медиків!, - наголошує Олег Степчин.

До речі, від менінгококової інфекції існує вакцина французького виробництва, яка може вберегти людину від цього захворювання на 10 років. Втім, як зазначив головний епідеміолог Рівненщини Віктор Мороз, цієї вакцини наразі в області немає. Її очікують в аптеках області лише десь у середині грудня і коштуватиме вона близько 900 грн.

До слова, після завершення лікування 4-річний хлопчик більше не буде носієм менінгококової інфекції, тож зможе відвідувати дитячий садок, як усі інші діти.

Марина НАЗАРЧУК

Читайте також