На деревах у Рівному паразитує омела: птахи розносять її по всьому місту

У Рівному досі немає комплексної програми, покликаної боротися з омелою на деревах. Паразитуючі кущі стрімко розростаються на зелених насадженнях, а птахи переносять отруйні та клейкі ягоди на нові дерева.

У «Тресті зеленого господарства», який займається доглядом за зеленими насадженнями у Рівному, щорічно проводять обрізку дерев, найбільш хворі – повністю видаляють. Однак цілеспрямовано з омелою не борються.

- Аварійні дерева поступово обрізають, або повністю зносять. В нас чітко визначені всі операції, які ми проводимо. Є перелік вулиць, перелік дерев і ми поступово цим займаємось. Питання – наскільки вистачить коштів, - розповіла керуюча КП «Рівненський трест зеленого господарства» Ірина Савчук.

Дорослі дерева після ураження омелою втрачають природний вигляд, а згодом повністю висихають. У парковій зоні біля старого єврейського кладовища більше десятка зелених насаджень вже повністю виснажені, а паразитуючі кущі охоплюють молоді дерева.

Співзасновниця громадської ініціативи з озеленення міста «Сад історій» Оксана Майборода каже, що варто лікувати від омели лише вікові та цінні насадження. Якщо ж дерево на 60% уражене паразитуючим організмом, воно підлягає знесенню.

– Першочергово, треба підбирати види, які стійкі до ураження, далі – догляд за деревами у місті і професійна санітарна обрізка, що допоможе уникати поширенню омели. Сучасна проблема є наслідком відсутності догляду, вчасна санітарна обрізка вирішує проблему поширення. Якщо на всю вулицю, то одне єдине дерево, як на Петлюри – я б рятувала. Звісно, треба дивитися в окремих випадках, – зазначила Оксана Майборода.

У минулому році на сайті Рівнеради зареєстрували електронну петицію з вимогою врятувати дерева від омели у Рівному. Автор звернення пропонував створити в обласному центрі спецбригади, які боротимуться з паразитом. Однак достатньої підтримки для розгляду міським головою петиція не набрала.

Читайте також