П`ять районів Рівненщини братимуть участь у туристичному проекті "Медове коло"

Вчора у Рівному відбулася робоча зустріч на тему «Реалізація Стратегії розвитку Зеленого Шляху «Медове коло»: механізми впровадження, розподіл завдань, форми взаємодії та роль учасників» за участі обласної влади: голова обласної ради Миколи Драганчука, заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, заступника голови ОДА та голови комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села Світлани Богатирчук-Кривко. До обговорень долучилися представники районів області та Рівного, громадські активісти, науковці, підприємці, котрі підтримали таку ініціативу розвитку туризму з метою визначити організаційні моменти втілення проекту.

 

 

Проект "Медове коло" стосується екологічного та активного туризму. Маршрут пролягатиме територією Березнівського, Гощанського, Корецького, Костопільського та Рівненського районів, що в умовах децентралізації лише сприятиме їх розвитку. Там створюватимуться для туристів повноцінні маршрути, аби заохочувати їх відвідувати наш край. Визначними місцями маршруту «Медове коло» є Тунель кохання у Клевані, заказник «Базальтові стовпи», Музей лісу та ландшафтний парк «Надслучанська Швейцарія».

 

Крім того, у цих місцях є і відповідна інфраструктура: санаторій «Червона калина», мисливсько-спортивний клуб «Сокіл», парк сімейного дозвілля «Ремельський».

Долучилися до обговорення шляхів реалізації проекту голова правління Української асоціації активного та екологічного туризму Андрій Гінкул і координатор розвитку мережі Зелених Шляхів Української асоціації активного та екологічного туризму Сергій Підмогильний. За їх  словами, Стратегія є найкращою в Україні за рівнем деталізації та планування. Це саме ті аспекти, які створюють широкі можливості для учасників та гарантують успіх.

 

«Ідея проекту з’явилася майже два роки тому. За цей час концепція обговорювалася, аналізувалася територія та місцевий потенціал. Однак, написання документу – це перший крок. Тепер його потрібно виконувати. А для злагодженої роботи пропонуємо створити групу з впровадження проекту та запрошуємо долучитися всіх бажаючих», - наголосила заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Натомість голова обласної ради Микола Драганчук висловив сподівання, що в перспективі буде розширена географія проекту «Медове коло», до якого нині включені п`ять районів області.

"Цей документ після презентації буде поданий на розгляд сесії обласної ради. Тож згідно з чинним регламентом його оприлюднимо, щоб депутати могли внести до нього свої пропозиції, зауваження. Переконаний, що проект сприятиме залученню додаткових інвестицій і створенню робочих місць, а також допоможе не лише туристам, а й кожному мешканцю Рівненщини краще пізнати свій край", - підсумував Микола Драганчук.

Тож наступним кроком з впровадження цього проекту на Рівненщині буде узгодження «Медового кола» з головою ОДА Олексієм Муляренком та затвердження його на найближчій сесії обласної ради, яка відбудеться 16 березня.

«Медове коло» вже увійшло до Програми розвитку області на найближчі роки. Затверджений документ дасть можливість брати участь у всіх грантових конкурсах, отримувати фінансування з різних джерел. Але, вже зараз можна писати мікропроекти на конкурси, що оголошує Рівненська ОДА, та отримувати кошти на місцевий розвиток», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Читайте також