Рівнянам на замітку: що робити з пошкодженими банкнотами?

Що робити з пошкодженими банкнотами, пояснює спільнота Financial Literacy Ukraine.

Паперові гроші зношуються швидше, ніж металічні, зазвичай від 1 року для найменших номіналів до понад 5 років для найбільших.

Вони можуть порватися, забруднитися фарбою чи обгоріти.

Але не потрібно впадати у відчай, тому що пошкоджені банкноти національної валюти зобов'язані безкоштовно прийняти/обміняти в будь-якому з банків. Але, на жаль, багато банків роблять це неохоче, оскільки комісійні за цю операцію вони взяти не можуть і змушені власним коштом здійснювати транспортування пошкоджених банкнот до Національного банку.

Однак не всі з пошкоджених банкнот банківські установи повинні приймати на повернення: якщо банкнота має ознаки неплатоспроможності, то касир може відмовити клієнту.

Банкноти, на яких збереглося не менше ніж 55% загальної площі, теж варто спробувати обміняти. Для цього потрібно звертатися безпосередньо до Національного банку, щоб там спеціальна комісія провела експертизу. Як виняток, згідно із Законом України обміняти без експертизи можуть ті банкноти, які були зіпсовані в зв’язку зі стихійним лихом (пожежі, повені і т.д.) і втратили ознаки платоспроможності. Старі банкноти, які Національний банк України вивів з обігу, теж є неплатоспроможними. Однак, якщо їх стан в повній мірі відповідає стану платіжних банкнот і у них немає жодних ознак підробки – банк зобов'язаний їх прийняти або обміняти на нові.

Читайте також