Шахрайські схеми по-рівненськи: як не потрапити на гачок аферистів

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Мешканці Рівненщини все частіше потрапляють на гачок аферистів. Правоохоронці зареєстрували близько 200 випадків шахрайства. Найпоширеніша схема – телефонні дзвінки від псевдополіцейських, які вимагають від громадян кошти за «порятунок» їхніх родичів, зокрема після ДТП.

Від початку року більшу половину таких злочинів розкрито, каже заступник начальника Рівненського відділу поліції Іван Теліга. Однак повернути кошти ошуканим людям вкрай складно.

– Навіть якщо ми розкриваємо дані злочини, то повернути викрадене практично неможливо. Бо воно все здано по ломбардах, або десь протрачено чи заховано. Тому навіть якщо ми встановлюємо злочинців, то потерпілим особам від цього легше не стає, – говорить поліцейський.

Найчастіше жертвами шахраїв стають люди похилого віку та самотні жінки. Окрім вигаданих історій про ДТП за участі родичів, аферисти заходять до квартир, представляються працівниками комунальних служб та скоюють крадіжки. Працюють переважно групами по двоє-троє осіб, повторюючи злочинні схеми.

Психолог Галина Хилюк зазначає, що важливо з холодною головою реагувати на сумнівні повідомлення та перевіряти інформацію. За словами жінки, шахраї навчилися розуміти емоції потенційних жертв та досконало їх переконувати.

– Якщо ми даємо можливість і показуємо, що нас можна ошукати, то буде привід нас ошукати. Треба цього не допускати. Важливим є те, що вони дуже добре розуміють психологію людей. Вони маніпулюють тим, що людина довіряє. В менталітеті українців є такі якості як жалість, співчуття. Якщо до нас добре – ми стараємось теж. Але і добро має свої межі. Крім того, ми віримо в зурочення, в недобрий погляд. Маючи страх, що нас зурочать, ми втрачаємо голову, – додає психолог.

За словами Галини Хилюк, якщо людина має звичку сумніватися у правдивості інформації, то ошукати її майже неможливо. Адже такі громадяни, як правило, декілька разів перевірять інформацію про можливе ДТП за участю своїх родичів, перш ніж вдаватися до поспішних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Б`ють на жалість: у Рівному розповіли про найпоширеніші схеми шахраїв

Читайте також