Тату-бум у Рівному: модно чи небезпечно?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Траплялося, що Ви задивлялися на татуювання людей? Виникала думка, що собі щось таке треба, або ж – нізащо? Останні декілька років татуювання набирає неабияких обертів, все більше дівчат та хлопців зважуються на такий крок. Щодня з блакитних екранів ми бачимо зірок, спортсменів які хизуються своїми, тату. Ба навіть моделі популярної ляльки «Барбі» мають чимало і доволі помітних татуювань. Татуювання – річ доволі таки дискусійна. Хтось готовий розфарбувати ледь не все тіло, інші ж, навпаки, вважають тату якщо не злочином проти свого тіла, то відголоском кримінальних традицій.

ТАТУ-БУМ

Все більше рівнян мають на своєму тілі хоча б один малюнок. Хоча в Рівному не так і багато тату-салонів, але послуга це таки популярна. Тату-майстер із понад 10-річним досвідом роботи та засновник «Tattoo Studio Mosquito's» Микола Комарницький розповів нашим журналістам, що кількість бажаючих збільшується із кожним роком:

«Технології постійно йдуть вперед. З кожним роком все більше і більше новинок в сфері татуювання зі сертифікатами, погоджених МОЗ. Щороку з геометричною прогресією, скажімо так. Ще років 10 тому робили, але не так часто, то років 4-5 тому розпочався «бум». Зараз я в Марокко, а це мусульманська країна, тут теж дуже активно роблять тату (працюю тату-майстром у студії).

Микола Комарницький. Фото з особистої Фейсбук-сторінки

Щодо Рівного, то найчастіше роблять тату все-таки дівчата, але вони роблять маленькі, хлопці ж якщо роблять, то щось таке масивніше. Щодо вікових категорій, то з 18 років починають робити татуювання, якщо бажають раніше, то з дозволу батьків або в їх присутності взагалі».

Фото з особистої Фейсбук-сторінки Миколи Комарницького

Фото з особистої Фейсбук-сторінки Миколи Комарницького

Фото з особистої Фейсбук-сторінки Миколи Комарницького

РОБИШ ТАТУ - ЗНАЙ, ЧОГО ХОЧЕШ

Татуювання лишиться назавжди, тому потрібно дуже обережно підійти до вибору майстра та врахувати всі нюанси: стан шкіри, чутливість, біль, малюнок та й, врешті,  бути готовим до осудження зі сторони деяких людей.

«Дуже багато залежить від шкіри: у одного хлопця у 18 може бути як у старого (зморщена, - авт.) а  в іншого – нормальна. Шкіра до 25 років зазвичай пружна ще. Перш ніж робити тату, бажано порадитися з майстром. Тривалість самого процесу буває різною, від 10 хвилин і довше», - пояснює тату-майстер.

Він також зазначає, що не бажано робити тату, якщо маєте якісь хвороби, до прикладу – цукровий діабет. Навіть якщо у Вас звичайна застуда, похід в тату-салон бажано перенести. Якщо Ви боїтеся болю, тоді відразу кажіть про це майстру. Так матимете змогу скористатися знеболювальним ще до початку нанесення. Але, навіть, якщо нанесення тату пройшло на найвищому рівні це ще не означає, що наслідків не буде. Існує ще така проблема, як реакція на фарбу. 

 «Бувало, що відмовлялися від тату через біль. Таке бувало декілька разів за всю мою практику, це були одиничні випадки, - каже Микола Комарницький, - зараз для цього існують знеболюючі креми, які «заморожують шкіру» і можна продовжувати без проблем».

В перший день малюнок не буде таким, якого Ви чекали! Шкіра повинна заспокоїтися і загоїтися. Не можна забувати про догляд.

 «Коли працюю із людьми, то даю їм інструкцію: що можна робити, що не варто, більшість цього обговорюють після завершення. Зараз дуже багато нововведень – плівки загоюючі: ви зробили тату, заклеїли плівкою і жодних проблем», - додав Микола Комарницький.

Рівненська блогерка Ната Федорчук своє перше татуювання зробила в 25 років і на цьому не зупинилася:

Фото з особистої Інстаграм-сторінки Нати Федорчук

«Найперше - кольорове татуювання на всю ляжку. Об’ємна робота. Я - максималіст, якщо робити, то глобально. Ідею виношувала декілька років, хотіла саме карпа, адже у мене по Японії – карп, лотос, хвилі.

Фото з особистої Інстаграм-сторінки Нати Федорчук

У 27 зробила тату «хвіст русалки», просто сподобалася ідея. До того ж, прикольно виглядає зі взуття.

Фото з особистої Інстаграм-сторінки Нати Федорчук

Зараз працюємо над рукавом, це довга робота, але вже скоро завершимо. Жодного разу не набридло і не пошкодувала. Всі тату як рідні і підходять мені. На собі я їх не відчуваю і планую ще. По суті, татуювання зараз перестало бути чимось «диким». Наш соціум доріс до такого! Звісно, бувають дикі, які хапають за руки і переживають «Як буде в старості?».

Фото з особистої Інстаграм-сторінки Нати Федорчук

А от рівненський ведучий та ді-джей Micik Gonibez (Михайло Юрчук) своє перше татуювання зробив у 18 і вважає цей крок необдуманим, тому що захотілося. А от наступна це вже кардинально інший підхід:

"На наступну наважився в 32. Це вже був обдуманий, з примірками, з розробкою татуювання, як воно буде виглядати на руці тощо. Вишиванка робилася ще в часи до майдану, до такої тотальної "вишиванізації", просто було бажання щось зробити. Там не тільки вишиванка, там досить багато слов'янських і дохристиянських символів. Є символи, які зараз стали симоволам "Айдару" й інших добровольчих підрозділів. Це було до війни, до війни, до майдану і це досить сильні символи. Я переймався, що батьки не приймуть, але тато сам зізнався, що він усе життя хотів зробити татуювання, просто не наважився.  Планую щозими набивати тату. Зима - найкращий варіант для татуювання. Людина майже не потіє, немає контакту з сонцем, у водоймах не купаєшся. До цього треба серйозно підійти", - розповів Михайло.  

Фото з особистої Фейсбук-сторінки

Ще одна Наталка, студентка одного з університетів Рівненщини розповіла, що має поки що одне тату, але розуміє, це ще не кінець:

«Своє тату я зробила на наступний день після Дня народження, коли виповнилося 18 років. Я планую робити ще, але не знаю, коли. Щоб робити, треба остаточно вирішити, чого ти хочеш. Я хочу, то на руці, то на нозі та й не знаю, де. Коли ти їдеш робити тату, треба точно вирішити. Я думаю, що однією я не обмежуся. Я завжди дуже сильно хотіла тату. Батьки мені не забороняли. Це моє особисте рішення».

ТАТУ – ЗЛО?

Зважилися на татуювання – будьте готові до критики та «косих» поглядів. Не всі вважають, що тату – це класно.

«Інколи бувають суперечки, приходять люди, які називають себе «віруючими», і в нас думки розходяться (вони кажуть, що це гріх, посилаючись на Біблію). Звісно, присутня критика зі сторони старовірів, бабусь, дідусів, але це рідко. Це нова культура, нова тенденція, вона буде розвиватися ще років 20-30», - розповідає майстер тату Микола Комарницький.  

18-річний рівнянин Богдан розповідає, що нізащо б не посперечався на тату, добре знає, що не піде в салон:

«Зараз хочуть бути неформалами за рахунок того, що роблять собі тату, але ці неформали – вже в більшості. Тепер стає модним бути простим. Собі не хотів би, не планую».

Позицію Богдана розділяє ще один молодик - 33-річний Артем:

«Сьогоднi тату такий самий елемент моди, як бiлi кеди в комплектi з джинсовими трусами (шортами, - авт.). Зробив - значить видiлився, але нiхто не задумався, що ранiше так позначали рабiв. Ставати рабом моди, самодовольного пафосу - це дурiсть. Людське тiло - це творiння Бога, оскверняти його я не збираюсь, але й нiкого не осуджую. Кожен творець свого щастя, яке без здорового тiла не можливе».

ТАТУ МОЖНА ВИДАЛИТИ

Сучасні технології творять дива, ще й тату видаляють. Нині й в Рівному можна це зробити. Вартує така процедура від 200 гривень за сантиметр погонний. Якщо вважаєте, що наносити татуювання боляче, то ви його ще не видаляли. Видалити татуювання можна за допомогою шліфування, пересадки шкіри, цяткового опромінення інфрачервоним світлом та видалення лазером. Для того, аби вияснити, чи можна видалити тату і не мати шрамів, ми запитали в лікаря-косметолога, спеціаліста із лазерних методик косметологічного центру "Алхімія краси" Марії:

"Це досить поширена процедура, популярна. Частіше роблять видалення дівчата. Зазвичай видаляють старий і не завжди якісний татуаж та тату, не завжди якісна фарба, яка була нанесена кілька років тому, адже фарби вдосконалюються. Фарби, які були раніше, вони часто змінювали колір. З темнішого вони ставали такого рябого відтінку - у когось синіли, у когось зеленішали, це через неякісні матеріали. Звісно, буває ще й неякісна робота майстра. Приходять видаляти тату, яким вже й 20 років і чоловіки, і жінки".

Видалення проводять пікосекундним лазером, який розбиває поверхневий шар пігменту на дрібнесенькі частинки і мікропігменти виводяться власними клітинами шкіри, перетравлюються і виводяться через лімфу.

"Цей процес виведення досить тривалий, кількість процедур дуже індивідуальна, інтервал між процедурами - місяць-півтора, для того, аби вивести це шар пігменту, це не відразу відбувається. Процедуру ми не знеболюємо, вона досить чутлива, але можна сказати, що це індивідуально, в кожного свій больовий поріг, ще залежить від власної чутливості і від зони, на якій розташоване тату. Болючість залежить від інтенсивності, чим свіжиші тату чи перманент, чим інтенсивніше наповнення пігментом тканини, тим більші будуть больові відчуття. Якщо це старе тату, яке вже виглядає вицвілим, то відчуття набагало легші"- пояснила нам лікар-косметолог.

Ілюстративне фото

Рубці після процедури не лишаються. Загалом дуже безпечна процедура на цьому апараті, адже працюють з різними, шкіра не травмується, рубців не лишається. Після процедури може виступили легка "цукровиця", може бути невелика кірочка, яка за тиждень сходить, але рубцювань немає".

Чому церква не визнає тату?

Звісно, цікаво було почути позицію церкви, адже багато рівнян переконані, що тату - це гріх

Старому Заповіті є чітка заборона на татуювання. Тому що татуювання в цей дохристиянський період носило релігійних характер. У старозавітній церкві тату неприйнятне. А от у Новому Заповіті немає конкретних заборон чи положень, які б забороняли таке зображення, проте, церква не схвалює такого відношення до свого тіла. За словом Апостола Павла, Ваші тіла є Храмом Духа Святого. Звичайно, ми не можемо цей Храм, який створений і дарований нам Богом, тіло своє не можемо якось змінювати. Це так само є певною ознакою духовних вад людини. Вона вважає себе неповноцінною чи недовконалою і бажає це зреалізувати завдяки тату, забуваючи про те, що потрібно покращувати себе духовно. Татуювання не посприяють і не допоможуть у цьому. Тату не є таким страшним гріхом, але воно є проявом або наслідком нашої гріховності", - пояснив протоієрей Василь Лозинський

У той час, як деякі люди роблять татуювання спонтанно, інші ставляться до цього надзвичайно серйозно – їхні малюнки на тілі сповнені певного сенсу і символіки. Гарно обдумайте цей крок, адже тату буде частикою Вас!

 

 

Читайте також