Цього тижня рівняни перейдуть на зимовий час: як легше "пережити" переведення годинників

Вже традиційно наприкінці жовтня Україна та більшість країн світу переходять на зимовий час. Якого саме дня рівнянам слід перевести стрілки у 2018 році та як уникнути стресу від зміни часу – читайте далі.

Отже, переходити на зимовий час прийнято переведенням стрілок годинника на годину назад в останню неділю жовтня. Відтак, цьогоріч рівняни повинні перевести час в ніч з суботи, 27 жовтня, на неділю, 28 жовтня, - о 4:00 год.

До слова, переведення годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку регламентується постановою Кабміну від 13.05.96 №509 про порядок обчислення часу на території України.

"Запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого годинного поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на 1:00 вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на 1:00 назад", - сказано в документі.

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України повідомили, що в разі прийняття Європейським Союзом рішення про скасування переходу на літній час в 2019 році, міністерство звернеться до Кабінету міністрів з пропозицією змінити існуючий порядок обчислення часу на території країни, щоб відмовитися від подібної практики. У Мінекономрозвитку додали, що у них немає економічного обґрунтування щорічного переходу на літній час й інформації про зменшення споживання електроенергії при переході на літній час.

Нагадаємо, що у 2011 році в Україні вже була спроба скасування переведення годинників, але вона виявилася невдалою, і ми продовжуємо переходити на зимовий час через короткотривалість світлої пори доби ще з 1981 року.

Вчені стверджують, що людський організм переносить набагато легше перехід на зимовий час, ніж на літній. Проте, незважаючи на зайву годину сну, нам все одно важко звикнути до нового режиму. У випадку переходу на зимовий час можливе погіршення самопочуття, зниження імунітету та порушення сну. Тому на адаптацію потрібно мінімум тиждень.

Якщо дотримуватися простих правил, дискомфорт від переведення стрілок годинника на зимовий час у 2018 році буде мінімальним:

  • Дайте організму відпочити, не перевантажуйте себе зайвими справами. Намагайтеся уникати фізичних та емоційних навантажень.
  • Дотримуйтесь правильного раціону. Відмовтесь від алкоголю та шкідливої їжі, пийте більше води.
  • За тиждень до переведення годинників на зимовий час дотримуйтесь правила: щодня лягайте спати на 15 хв. раніше, ніж зазвичай.
  • Навчіться правильно розслаблятися. Ввечері перед сном намагайтеся приймати теплу ванну, пийте трав’яні чаї та налаштовуйтеся тільки на позитивні думки.
  • Прогулянки – найкраща панацея. Щоб ваш організм виробляв ендорфіни, більше гуляйте на свіжому повітрі у приємній компанії.

 

Читайте також