У нацпарку на Рівненщині росте червонокнижна рослина, яку використовують у медицині

Один із червонокнижних представників флори Нобельського національного природного парку – плаун річний (Lycopodium annotinum L.). Окрім Полісся, його можна відшукати у вологих хвойних та мішаних лісах на Волинській височині та в Карпатах.

Це багаторічна трав'яна рослина 10–30 см заввишки. Спороносить у липні-вересні. Стебло повзуче, вкрите лінійно-ланцетними листками, які розташовані перпендикулярно до стебла або відігнуті донизу. На верхівках стебла у плавуна річного розташований один колосок Рослина тіньовитривала.

Плауноподібні — це стародавні рослини. Спочатку вони були деревоподібними, їх висота могла сягати до 50 м. Сучасні плауноподібні виключно трав'янисті рослини, висотою до 40 см. При чому ростуть плауни дуже повільно: щоб вирости, молодій рослині потрібно до 20 років.

Тварини не їдять плаунів. Натомість спори плаунів використовують у медицині для виготовлення дитячої присипки, для лікування шкірних висипань, ран, місць обморожень та опіків. У часи війни спори плаунів використовували для знищення мікробів у рані.

Причини зміни чисельності:

  • заготівля як декоративної та лікарської рослини;
  • вирубування лісів;
  • рекреаційне навантаження.

Автор фото: Владислав Зімич

Читайте також