У справі з розплідником тибетських мастифів у Рівному нарешті поклали крапку?

Днями у апеляційному суді Рівненської області розглянули скаргу утримувача розплідника тибетських мастифів Юрія Бойка на рішення Рівненського міського суду про зобов’язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку на вулиці Данила Галицького, 25 у Рівному шляхом знесення розплідника собак.

Нагадаємо, розплідник знаходиться на території ВАТ «Рівненський радіотехнічний завод». Цю земельну ділянку самовільно зайняв керівник цього товариства Юрій Бойко, яке наразі перебуває в стані ліквідації. Договір оренди закінчився ще 27 листопада 2014 року. Відтоді утримувач розплідника користується територією незаконно без погодження з Рівненською міською радою.

Мешканці навколишніх багатоквартирних будинків, а також студенти Міжнародного економіко-гуманітарного університету, який розташований поруч, неодноразово скаржилися на Юрія Бойка з приводу тибетських мастифів, адже люди вже не раз потерпали від гавкіту та навіть нападів оскаженілих собак. Особливо переживали за безпеку своїх дітей батьки, які гуляють неподалік. За останні кілька років вони зверталися у найрізноманітніші інстанції зі скаргами та проханнями закрити розплідник. Втім, нікому так і не вдалося потрапити на його територію для проведення перевірки. Крім цього, ніхто достеменно так і не знає, скільки саме собак там перебуває. Проте називали цифру у кільксті 25 мастифів.

Ця справа у суді тягнеться ще з 20 жовтня 2017 року, коли Рівненський міський суд заочно вирішив змусити Юрія Бойка звільнити самовільно захоплену земельну ділянку. Втім, утримувач собак був не згодний з таким рішенням, а тому подав апеляцію. Проте у січні цього року, коли відбувся її розгляд, Апеляційний суд Рівненської області залишив заочне рішення Рівненського міського суду без змін.

Це все одно не зупинило Юрія Бойка, який категорично не хотів закривати свій розплідник. Отримавши виконавчий лист з вимогою звільнити територію радіозаводу, він подав позов до Рівненського міського суду, аби той скасував свою вимогу. Проте суд у квітні 2018 року і цього разу залишив його заяву без задоволення.

Тоді утримувач розплідника тибетських мастифів знову вирішив оскаржити ухвалу місцевого суду в апеляційному порядку з проханням визнати виконавчий лист Рівненського міського суду таким, що не підлягає до виконання. Крім того, він переконував суд у необхідності скасувати ухвалу Рівненського міського суду та постановити нову - про задоволення його апеляційної скарги.

Втім, і цього разу справедливість знову була не на його боці. Апеляційний суд Рівненської області розглянув матеріали справи, заслухавши доводи сторін. Суд взяв до уваги ту обставину, що, згідно зі статтею 18 Цивільного процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, обов’язкові для всіх та підлягають виконанню на всій території України, а наведені позивачем в апеляційній скарзі порушення норм процесуального права, допущені судом першої інстанції, не можуть бути підставою для задоволення апеляційної скарги, оскільки вони носять формальний характер і мають на меті штучне затягування виконання судового рішення. Відтак, ухвалу Рівненського міського суду від 2 квітня 2018 року залишили без змін, а апеляційну скаргу Юрія Бойка — без задоволення.

Таким чином, Юрію Бойку, який утримує розплідник собак на незаконній території, змушений тепер таки звільнити самовільно зайняту земельну ділянку на території радіозаводу.

Читайте також