Устя, Басів Кут та підземні води: як у Рівному впорядковують водойми та скільки на це витрачають коштів

У Рівному вже п'ять років діє Програма розчищення та впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення.

Сьогодні, 13 квітня, під час засідання виконкому Рівненської міської ради начальниця відділу екології Управління економіки міста Веремко Валентина Олексіївна доповіла про результати Програми та виконану роботу.

"Побудовано та введено у експлуатацію 5244 метрів каналізаційних мереж на 27 вулицях. Введено в експлуатацію об'єкти, які покращили гідрологічний режим водойм міста. Це акумулююча водойма в районі навчально-виробничного комбінату на Соборній, 269 та на озері в парку Молоді на річці Устя біля стадіону Авангард.

Також ведеться реконструкція та розчищення зливових споруд в районі вулиці Коновальця, будівництво каналізаційної мережі по вулиці Рилєєва, реконструкція шлюзорегулятора на вулиці Набережній", - зазначила пані Веремко.

За словами чиновниці, було розроблено проектно-кошторисну документацію з позитивним експертним висновком на будівництво каналізаційних мереж по вулицях:

  • Зерова&Ньютона,
  • Степовій,
  • Джона Ріда,
  • Заньковецької,
  • Крейдяній,
  • Полтавській,
  • Кривоноса,
  • Медичній.

Також розробили проектно-кошторисну документацію на будівництво каналізаційної насосної странції та каналізаційних мереж в районі вулиці Новодвірської та на проведення меліоративних робіт і благоустрою річки Устя біля провулку Шпанівський.

"Ведуться роботи по проектно-кошторисній документації на будівництво збірного колектора дощової каналізації північно-західної частини міста Рівного та реконструкції технічної споруди шлюза регулятора на вулиці Басівкутській на самому Басівкутському водосховищі. 

Розробленопаспорт Басівкутського водосховища. Із даним документом уже можна реалізовувати проект по очищенню водосховища. На виконання усіх перечислених заходів з міського фонду охорони навколишнього середовища освоєно 6 654 700 грн, з міського бюджету - 3 226 000 грн, з обласного бюджету - 1 320 600 грн. 

Також 1 148 000 грн коштів мешканців - це будівництво каналізаційних мереж на умовах співфінансування", - розповіла Валентина Веремко.

Науковцями НУВГП розроблено проект реконструкції споруд басейну річки Устя на проміжку від річки Горинь до Квасилова. У 2020 році було завершено роботи з розробки проектно-кошторисної документації «Проведення заходів щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану Басівкутського водосховища». На це витратили 1 481 300 грн. 

Загалом для реалізації проекту потрібно 49 млн гривень.

В основі таких рішень передбачено поліпшення технічного стану та благоустрою Басівкутського водосховища і прилеглої території шляхом розчищення ложі водосховища від надмірного намулу з влаштуванням берегоукріплення території міста Рівне.

Читайте також