«Війна не дає нам права на помилку», - Петро Порошенко під час візиту на Рівненщину

Вчора, у понеділок, 18 березня 2019 року, Рівненщину з робочим візитом відвідав Президент України Петро Порошенко.

Спочатку Глава держави завітав у селище Млинів, де пройшла його відкрита зустріч з мешканцями, на яку, до слова, прийшло понад 500 млинівчан. Петро Порошенко особливо відзначив теплу та гостинну атмосферу, яку він відчув там:

- У Млинові на Рівненщині - неймовірна атмосфера. Дякую за віру у нашу спільну перемогу! Відчуваю вашу потужну підтримку!, – зазначив Президент під час зустрічі.

Опісля цього Гарант завітав до Рівного, де він взяв безпосередню участь у Раді регіонального розвитку Рівненської області, що проходила у Міському будинку культури.

Окрім Президента, у заході також взяли участь голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, міський голова Рівного Володимир Хомко, їх заступники, начальник управлінь та департаментів, депутати, голови райдержадміністрацій, міських, селищних та районних рад, керівники силових структур області, керівники ВНЗ, представники духовенства, а також перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів.

Учасники Ради регіонального розвитку обговорили результати децентралізації та нові можливості області та обласного центру, затвердивши таким чином Перспективний план регіонального розвитку Рівненщини на наступні три роки.

Президент України під час зустрічі у Рівному наголосив на найважливіших та найбільш ключових змінах, що відбулися в Україні останнім часом. Це - реформа децентралізації, відновлення військової могутності, енергетична незалежність, отримання томосу, медична реформа тощо.

Зокрема, Петро Порошенко зазначив, що завдяки поглибленню співпраці з Європейським Союзом, частка ЄС в експорті продукції Рівненської області за кордон вже досягла 78%:

- В Рівненській області частка ЄС в експорті вже складає 78%. Це - результат нашої спільної роботи. Це - результат відкриття ринків. До слова, лише за минулий рік експорт туди зріс на 15,6%.

Також Президент відзначив, що кожна територіальна громада має змагатися за інвестора, відтак, Рівненщина сьогодні також шукає можливості для того, щоб привабити іноземні інвестиції.

- Громади Рівненської області добиваються створення на своїх територіях високооплачуваних робочих місць. Це свідчить про розширення можливостей для працевлаштування в регіоні, де 53% населення проживає в сільській місцевості, - зазначив Петро Порошенко у Рівному.

Він також додав, що вже тепер місцеві суб’єкти малого та середнього підприємництва забезпечують понад 80% загального обсягу реалізованої в Рівненській області продукції.

Крім цього, під час Ради регіонального розвитку Рівненщини Глава держави підсумував результати реформи децентралізації і вкотре підкреслив її переваги. Він нагадав, що до проведення децентралізації представники місцевої влади змушені були ходити високими кабінетами і домовлятися про фінансування важливих для розвитку територій проектів, і це було принизливо як для лідерів, так і для громади і держави, бо люди бачили, що від них нічого не залежить. І це, власне, вбивало у людей бажання щось робити, згадував Президент у Рівному.

- Усю владу, повноваження, а разом з ними і усі фінансові ресурси ми передали на місця. Тож тепер з Києва більше ніхто не диктує, скільки і на що виділяти кошти. Ми сказали: тепер ви самі приймайте рішення, пояснюйте їх, захищайте перед громадами і відповідайте перед людьми за кожну гривню. І тепер громади не просто латають дорогу чи утеплюють фасад, бо їм дали гроші. Мені приємно, що в громадах з’явилися поняття «візія на десять років», «стратегічний перспективний план розвитку на три роки» тощо. А все тому, що громади бачать і стратегію, і перспективу. Тож якщо сказати простими словами, децентралізація – це можливість і право кожного громадянина виходити з ініціативою, переконувати людей навколо і приймати рішення про життя своєї громади, - сказав Петро Порошенко.

Також він наголосив, що тепер у зведеному бюджеті частка місцевого бюджету складає 51%, а державного – 49%. Так само зросли і бюджети розвитку. Адже, за словами Президента, ще у 2013 році місцеві громади з державного бюджету отримували загалом всього 500 млн грн на свій розвиток, натомість в державному бюджеті на цей - 2019 рік для них закладено аж 33,5 млрд грн. Тож бюджети розвитку місцевих громад зросли за 5 років аж у 67 разів, і це - під час війни.

- Якби не війна, ця сума б і далі зростала. Але необхідність витрат на оборону не дає нам наразі можливості далі посувати це співвідношення на користь місцевих бюджетів.  Але це буде продовжено, я вам це обіцяю, - наголосив Президент України.

Окрім того, він також повідомив, що за його дорученням на сайті Міністерства фінансів вже оприлюднено бюджет кожної територіальної громади, що дає можливість кожному перевірити, на що витрачають кошти з того чи іншого місцевого бюджету. При цьому він назвав основні складові, які мають бути у кожній ОТГ – це амбулаторія, телемедицина, центральне водозабезпечення, дороги і сполучення з містами обласного підпорядкування, налагоджений ефективний транспорт, якісна українська школа, високошвидкісний інтернет.

Крім цього, Петро Порошенко наголосив, що децентралізація дає можливість реалізуватись молодим лідерам, а для кожного члена громади – це можливість самому планувати зміни у своєму житті.

- Незважаючи на війну в країні, українці всюди мають побачити зміни. Вони самі мають стати творцями змін. І це при тому, що війна не дає нам права на помилку. Якщо ініціатива не спрацює, другої спроби може і не бути, - додав Президент.

Глава держави зауважив, що Україна йде європейським шляхом. Саме тому він зауважив, що запросив до написання стратегії децентралізації фахівців з Польщі та Німеччини.

- Багато ваших громад мають партнерів у Європі. Це вже приносить чудові результати: держава робить тільки те, що не може зробити громада. Ми спираємося на довіру, ми хочемо досягти того, що в Європі називається субсидіарністю. І я вас запевняю, що ні я, ні моя команда від децентралізації не відступимось!, - зауважив Петро Порошенко. 

Також Президент відзначив успішні перші результати децентралізації на Рівненщині, а також готовність керівництва області та мешканців працювати заради змін у житті як своєї громади, так і всієї України.

- Об’єднання громад + повноваження + передача ресурсів в місцевий бюджет + активні люди = наша формула успіху, з якою ми зробимо Україну успішною державою. Найважливіше, що слід пам’ятати: децентралізація – це не кожен сам за себе, а навпаки це - об’єднання всіх нас заради спільної великої мети, – підсумував Глава держави.

Під час зустрічі у Рівному Петро Порошенко згадав і про війну з Росією на сході України. Він нагадав присутнім, що гарантом суверенітету та запорукою безпеки українців та країни є могутня армія. Саме це він окреслює своїм головним пріоритетом в діяльності президента.

- Російська агресія продемонструвала просту істину: нам увесь час розповідали, що загрози війни для нас точно не існує. І під цими словами армія послідовно знищувалася. Нам довелося армію створювати не те, що з нуля, а з глибокого мінусу. У наших військових не було ні аптечок, ні медикаментів, ні зброї. Проте сьогодні наша армія стала однією з найпотужніших на континенті, хоча і бюджети – не порівняти… Нині наші союзники по країнах НАТО приїжджають для того, щоб вчитися у наших воїнів, як бити росіян, - зазначив Гарант.

Також Петро Порошенко висловив особливу вдячність та повагу нашим воїнам зі 130-ого окремого розвідувального батальйону, який дислокується на Рівненщині, а також тим нашим землякам, які захищають територіальну цілісність нашої країни на Сході. А ще повідомив, що він як Головнокомандувач армії незабаром візьме участь у випробуваннях нових ударних безпілотників. Крім цього, Петро Порошенко запевнив усіх присутніх, що території Криму і Донбасу будуть обов’язково звільненими від окупантів.

Поруч із російською агресією, не меншою проблемою Президент вважає низький рівень життя українців.

- Ми не повинні забувати, що не лише Путін створює нам перешкоди на успішному шляху. Не все на нього варто списувати. У нас є ще один ворог – бідність. Багато людей живе дуже бідно. Тому в 2017 році, коли приймали закон «про індексацію пенсій», ми наголосили, що з 1 березня 2019 року робимо першу індексацію. І більше 70 тисяч пенсіонерів Рівненської області отримали підвищення більш, ніж на тисячу гривень. Але є ще 60 тисяч, які мають великий стаж, але досі отримують мінімальну пенсію. Їм ми зараз робимо компенсацію - кожен із них отримає 2410 гривень, – зазначив Петро Порошенко.

Він також додав, що поставив перед собою мету, аби Україна стала повноцінним членом ЄС та НАТО. Саме тому, окрім верховенства права, демократії, свободи слова і свободи вибору, обов’язковим критерієм тут має бути достойний рівень життя людей. Відтак, сьогодні це - питання національної безпеки, каже Президент.

Окрім цього, він також дуже високо оцінив роботу Рівненського ЦНАПу, назвавши його новим обличчям України.

- Такі ЦНАПи, як у Рівному – це нове обличчя нашої держави. Нині тут з людьми працює молода, красива і професійна команда, а раніше це була непривітна паспортистка з ЖЕКу. Саме так і виглядає місцеве самоврядування, і я тішуся саме такому обличчю нашої держави, – наголосив Петро Порошенко.

Не міг він не згадати під час свого виступу і тему найближчих президентських виборів в Україні, які пройдуть вже менш, як за два тижні – 31 березня 2019 року. Зокрема, він відзначив, що українці вже не вірять словам політиків, які за надрукованим політтехнологами сценарієм щодня, як на роботу, замість Верховної Ради, ходять на телевізійні шоу, прихопивши із собою два відра бруду, і думаючи, що є підстави, щоб їх поважали. Президент наголошує, що такі технології більше не працюють, бо вони – пережиток минулого:

- Іди і щось зроби – тоді громада за це тебе буде поважати, а не за пусті слова.

Також Президент нагадав і про гібридну війну, яку Росія розвернула проти України, і про її бажання зірвати вибори:

- Дуже комусь хочеться перевести формат виборчої кампанії у формат зіткнень, щоби пролилась кров. Путін хоче крові. Це - спроба зірвати вибори. Це - не український сценарій. Наш сценарій – провести прозорий і справедливий виборчий процес!

Підсумовуючи усі обговорені цілі і перспективи, впродовж наступних трьох років на Рівненщині планують реалізувати понад 800 проектів та ініціатив. Усі вони включені до Перспективного плану розвитку на 2019-2021 років.

- На Рівненщині і всюди українці - єдині у своїй волелюбності, у своїй гордості, у своєму розумі і силі! Нам Бог дав чудову землю. Дух захоплює від краси і багатства Рівненщини і всієї української землі. Хочу вам сказати – ми єдині і ми непереможні! І ніхто нас не роз’єднає, і ніхто нас не переможе! Дякую, Рівне, за такий теплий прийом. Ви – фантастичні!, - сказав наостанок Президент України.

 

  

Читайте також