Все більше мешканців Рівненщини звертаються до прокуратури для отримання інформації

Фото - відкриті джерела

До органів прокуратури Рівненської області упродовж 6 місяців 2018 року надійшло 58 запитів у відповідності до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», з яких прокуратурою розглянуто 55, скеровано іншим розпорядникам - 3.

Кількість розглянутих запитів є більшою на 25%, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, надано інформацію на 11 запитів з питань досудового розслідування; на 5 - з питань організаційно-розпорядчої діяльності, на 9 – з кадрових питань. 12 запитувачам роз’яснено норми Закону України «Про доступ до публічної інформації», відмовлено у задоволенні 6 запитів. Найбільша кількість запитів (47) надійшла в апарат прокуратури області. Найчастіше запитувалась інформація з питань досудового розслідування кримінальних правопорушень, які викликали суспільний резонанс та підвищену увагу громадськості, з кадрових питань та надання статистичної інформації.

Право громадян на звернення до державних органів займає особливе місце у системі засобів захисту їх прав, свобод та законних інтересів. Конституція України визначає право осіб направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк. Важливу роль у системі державних органів, діяльність яких спрямована на захист прав громадян, відведено органам прокуратури. Протягом першого півріччя цього року до органів прокуратури Рівненської області надійшло понад 2,3 тис. звернень, з яких вирішено понад 1,6 тис., в т.ч. 27 що надійшли від народних депутатів України.

З числа вирішених звернень задоволено 0,5%, направлено у інші відомства за належністю – 659 звернень. Найбільшу кількість з вирішених заяв становлять звернення з питань досудового розслідування – 1028 (або 64%). Також в органах прокуратури регіону здійснюється особистий прийом громадян. За 6 місяців поточного року прокурори на особистому прийомі прийняли понад 600 письмових звернень, керівниками прокуратур прийнято 240 громадян, а особисто прокурор Рівненської області прийняв 110 громадян.

Про порядок та графік особистого прийому громадяни можуть дізнатися у регіональній прокуратурі, зокрема через офіційний сайт відомства, із розташованих у загальнодоступних місцях інформаційних стендах, а також у кожній із 4 місцевих прокуратур (Рівненська, Дубенська, Здолбунівська, Сарненська). Крім того, прокурором області та його заступниками щомісячно проводяться иїзні прийоми за місцем проживання громадян, в т.ч. у віддалених районах. Про дату
і місце таких заходів повідомляється населення заздалегідь через засоби масової інформації та офіційні сайти прокуратур. Така практика дозволяє жителям області особисто звернутися до керівництва прокуратури регіону за місцем свого проживання, не виїжджаючи до міста Рівного. Розгляд прокуратурою звернень – це один з найбільш ефективних шляхів надання правового захисту громадянам та своєчасного реагування на порушення їх конституційних прав і свобод. Тому прокурори і надалі приділятимуть особливу увагу такому важливому напряму діяльності, як робота із зверненнями громадян.

Прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також