Вся правда про «єдиний квиток» і чи заплатить Хомко $ 100 000?

 Багаті та бідні маршрути

В обласному центрі є тридцять три автобусних маршрути. Через заробіток їх негласно розділили на «нульові», «середні» та «багаті». За те, аби займатися перевезеннями на рентабельних маршрутах № 38, 45, 56, 34, 53, між бізнесменами йде запекла боротьба. В свою чергу, влада не може будь-якими заохочення «затягнути» бізнесменів працювати на п’яти «нульових» - 36, 43, 44, 63, 55.

Нещодавно чиновники придумали схему їх об’єднання. Тобто на конкурс з перевезення виставляють в одій пропозиції рентабельні та нерентабельні напрямки.

«Звичайно, якби усі напрямки були збиткові, то ніхто б не їздив. Однозначно сказати, що на цьому маршруті «сметана», а на цьому ні - неможливо. Чесно кажу, що на найсолодших маршрутах більше 10 тисяч гривень в місяць перевізник не заробить», - говорить начальник управління транспорту і зв’язку Рівного Віталій Миронюк.

 Проте чиновники бачать лише офіційні документи. Скільки насправді заробляє той чи інший бізнесмен, ніхто сказати не може. Аби бачити повну картину, рівненська влада хотіла запровадити систему електронного декларування коштів. Але через великі ризики, її втілення зірвалося.

Мертва угода

Багато хто чув історію про те, як компанія із далекого зарубіжжя мала «влити» у транспортну галузь Рівного 15 мільйонів доларів, але мало хто насправді розуміє про що йде мова.

Два роки тому фірма «MST Global» запропонувала керівникам обласного центру революційну, як для України, річ – введення системи «Електронний квиток». Вона дозволила б платити за проїзд у будь-якому транспорті Рівного електронною карткою. Після оплати кошти відкладаються на рахунок, а потім 94% з них розподіляються між «Рівнеелектротрансом» та маршрутниками. Це дозволило б вивести із тіні та контролювати реальні заробітки приватних підприємців, які надають послуги з перевезення. 6% від суми корейці п’ять років забирали б собі.

Читайте також