Як коронавірус вплинув на кількість студентів-іноземців у рівненському виші

Національний університет водного господарства та природокористування у Рівному традиційно приймає до своїх лав значну кількість іноземних студентів. Цьогоріч пандемія коронавірусу внесла свої корективи в тому числі у подорожі та можливість навчатися за кордоном. Потенційні студенти з інших країн не можуть потрапити в Україну, оскільки у їхніх державах закриті повітряні кордони.

– Цього року дуже мало студентів вступило. Зокрема, лише ті, які вже навчалися на підготовчому відділенні. Вони знаходилися в Україні і просто перейшли з однієї форми навчання на іншу. Тому порівнювати кількість студентів з інших держав цьогоріч і у попередні роки не доцільно – різниця дуже велика, – розповів начальник відділу міжнародної освіти НУВГП Дмитро Нікітенко.

Зараз в університеті навчаються більше 100 студентів-іноземців. Ще 20 слухачів з інших держав навчаються на підготовчому відділенні. До Рівного приїхали здобувати освіту студенти з Гани, Нігерії, Туркменістану, Азербайджану, Грузії, Таджикистану, Ефіопії, Конго, Коморських островів та деяких інших країн.

На час карантину усі вони залишилися у Рівному та адаптовувалися до життя та навчання в нових умовах. У відділі міжнародної освіти НУВГП зауважили, що на початку епідемії іноземці боялися вийти на вулицю, але згодом заспокоїлися.

– Вони всі дотримувалися карантину, були самодисципліновані. Цим певною мірою керував страх. Дехто за цей період не виходив на вулицю, навіть не виходили у магазин. Знаходили одного свого друга, який йшов і все купував. Потім потихеньку вони адаптовувалися до навколишнього середовища. З ними постійно проводились профілактичні бесіди, роз’яснювальна робота, – говорить Дмитро Нікітенко.

У виші пишаються, що деякі студенти-іноземці попередніх випусків повернулися до своїх країн та змогли обійняти високі посади: деякі стали директорами коледжів водного напрямку, а також заступниками міністрів. Тому в університеті сподіваються, що хтось з теперішніх студентів теж використає здобуті у Рівному знання та досягне успіху на своїй батьківщині.

Читайте також