Політичне гніздо

 Халява за людський рахунок

Так історично склалося, що в «Народному домі» (за адресою Симона Петлюри, 1) розміщувалися політичні партії та громадські організації. За часів Василя Червонія цей осередок процвітав, але після його смерті все змінилося.


Місцеві слуги народу вирішили зекономити. На сесії вони ухвалили рішення про те, щоб їхнім партіям там надали приміщення.
Суму оренди почали визначати у відсотковому відношенні від його загальної вартості, яку показує незалежна експертна оцінка: для пересічних політичних партій орендна ставка складає 4 %, для тих, хто має лобі (представництво – прим. ред.) в міський раді, - 1%, для громадських організацій – від 3 до 4 %, з підприємців будуть вимагати 10%.

Сусід - нахаба

Аби взяти в оренду приміщення у «Народному домі», треба зреагувати на оголошення в газеті «7 днів», написавши до міськвиконкому листа. Коли ваша заява – одна, то з вами підпишуть контракт. Якщо ж це не так, то доведеться взяти участь в конкурсі, на якому ви будете торгуватися із своїми конкурентами.

Зараз там офіційно розміщені 24 організації. І кожна з них платить за оренду різну суму. Подекуди вона є сміховинною, або ж її взагалі немає:


Найбільше з політичних партій платять «Прогрес» - 2329,69 гривень в місяць за 74,3 м.кв. В свою чергу, «Батьківщина» за 55,7 м.кв. платить 402,07 гривні, а «Свобода» - 1015,25 гривень за 32,4 м.кв. Разом із цим за комуналку всі розраховуються із власної кишені. Народні депутати Олег Осуховський та Павло Кишкар орендують (через свій статус) приміщення безкоштовно.

До слова, лише вісім організацій заключили договори на тепло з «Рівнетеплоенерго». Через це комунальники його відключили, а воду з мережі злили, щоб вона не замерзла.

Місто за власний рахунок мусило ремонтувати дах, який підпалили у 2015 році перед приїздом Дмитра Яроша, та поставити лічильник. Це обійшлося бюджету приблизно у 100 тисяч гривень.
Виходить, що Рівне лише у збитках. Не всі приміщення раціонально використовують. До прикладу, рівненське обласне відділення «Союзу Українок», до якого входять жіночки пенсійного віку, збираються там періодично.

Хоч там є організації, які дійсно мають право працювати, а це - обласна організація «Просвіта», обласна спілка журналістів і міське товариство в’язнів та репресованих.

За словами начальника управління комунальною власністю міста Наталії Поліщук, в договорах передбачено, що поточні та капітальні ремонти проводяться за рахунок орендарів, але частина з них її просто ігнорує:

Читайте також