11 перлин Рівненщини: місця, які варто побачити

В останній частині серії матеріалів «Що варто відвідати на Рівненщині» розповідаємо про унікальні витвори природи,які варті вашої уваги. Раніше ми повідомляли про озера, ставки, замки і палаци області. 

Білівські пагорби

Пагорби знаходяться у селі Білів Рівненського району й утворились вони не природньо. Це давньоруське городище – пам’ятка археології національного значення, розташоване за 2 км на північ від Пересопниці, на мисі правого високого берега річки Стубла.

Поряд з Білівським городищем збереглися два курганні насипи. У кінці ХІХ століття під час розкопок курганних поховань на південь від села Білів поблизу городища знайдено до 150 курганів (розкопано 38). Знайдені під час цих робіт речі зберігаються у Національному музеї історії України в Києві. Збірка включає кераміку, металеві та кістяні побутові речі, знаряддя праці, зброю, прикраси. На місці пам’ятника була невелика фортеця площею 0,35 га. Дослідження оборонного валу показали, що укріплення Білівського городища збудовані в другій половині чи кінці Х століття, а використовувалась фортеця тільки впродовж ХІ століття.

Як доїхати - читайте тут.

Тунель кохання

Це ботанічний феномен — зелений тунель у лісовому масиві, утворений заростями дерев та кущів, які сплелися між собою, та утворили дивовижний щільний тунель точної арочної форми. Тунель кохання розташований на відрізку (близько 4 км) залізничної колії, яка веде від селища Клевань до селища Оржів.

На туристичній карті України Тунель кохання з’явився близько 10 років тому завдяки туристам, які забрались в гущавину на околиці Клеваня та несподівано опинились на залізничній колії, прихованій серед дерев. Зроблена ними світлина потрапила до соціальної мережі Facebook і одразу отримала купу недовірливих відгуків з натяками на фотошоп. Але перші мандрівники, які поїхали побачити красу на власні очі, розвіяли ці сумніви.

Зелений тунель має не тільки неперевершений вигляд і колорит, романтичну історію, але і незвичайну ауру, атмосферу місця, де здійснюються мрії і поєднуються серця. Цю ауру символізує зелена арка, а колія на дві рейки – шлях для двох доль. Є ряд повір’їв щодо тунелю та його властивостей.

Закохані вірять, що поцілунок в тунелі скріпить їхню любов на все життя, а якщо вони стануть на рейки і пригорнуться одне до одного серцями, то вже ніколи не розлучаться. Тунель користується популярністю у молодят, вони залюбки проводять тут весільні фотосесії і навіть висаджують квіти, що символізують ніжні і пристрасні почуття. Місцеві жителі запевняють, що відвідини тунелю – хороша прикмета для будь-кого і радять відвідувати його декілька разів на рік.

Юзефінський дуб

Юзефінський дуб — ботанічна пам'ятка природи. Розташований неподалік від села Глинне (Рокитнівський район), на території пам'ятки природи — урочища «Юзефинська Дача», посеред місцини, що зветься Радзивилівська пуща. Свою назву місцевість отримала від роду литовських князів Радзивілів, які з 15 століття володіли цими землями у складі Великого князівства Литовського та Речі Посполитої.

За місцевими переказами, Юзефінський дуб є свідком походів на древлянські землі київського князя Ігоря 945 року та княгині Ольги та навіть має відповідне прізвисько «Дуб князя Ігоря». У 20 столітті деякі природознавці підтвердили цю легенду, визначивши за фітограмою вік Юзефінського дуба в 1350 років, завдяки чому він потрапив до переліку Природних чудес України та навіть визнаний був найстарішим дубом України.

Це одне з енергетично найсильніших дерев. Чим старіший, тим більше лікує. Дуб є своєрідним деревом-провідником, що з’єднує людину зі світом і космосом. Тому якщо хтось налагодить із цим деревом контакт, то воно подарує їй такі сили, які продовжать не тільки життя, але й матимуть сприятливий вплив на долю і дітей, і онуків, аж до п’ятого покоління. Щоб одержувати від дуба частку його сили, потрібно частіше прогулюватися в дубових гаях, по можливості користуватися предметами з дуба в домашньому побуті. Ніколи не ламати, не рубати дуб просто так, для розваги. Також у с. Глинне існує повір’я, що дуб допомагає у народжуваності дітей. Тому, одружуючись молоді в день свого весілля обов’язково повинні обійняти дуба.

Вузьколійка «Кукушка» 

Вузькоколійка Антонівка-Зарічне, або «Кукушка», має колію шириною 750 мм (звичайна залізнична – 1520 мм), протяжність дороги між Антонівкою і Зарічним – 106 км. Споруджена ще в 70-ті роки позаминулого століття для транспортування експортного лісу та іншої продукції. Вважається найдовшою вузькою залізничною гілкою Європи.

Поїздок перетинає унікальний міст через річку Стир у селі Млинок. Це єдиний великий дерев’яний залізничний міст в Україні. Його довжина 153 метри. А сполучає він два райони — Володимирецький і Зарічненський. І коли навесні розливається Стир, потрапити на протилежний берег можна хіба що через залізничний міст.

Усі пасажири «кукушки» знають один одного. Заходячи у вагони, вітаються. Тут хтось їде на роботу, хтось — у райцентр за довідкою, а хтось у ліс за грибами. А ще у сусідні села на навчання їде майже сотня учнів, а це аж два вагони. Навесні та влітку вузькоколійкою мандрують туристи. Українців серед них небагато. А от поляки, німці, австрійці, англійці та навіть канадці у поліській глушині побували не раз.

Здається, про існування цієї вузькоколійної залізниці знають лише іноземці. Їм не потрібні ні спеціально облаштовані вагони для подорожі, ні додатковий комфорт, розповідають провідники.

Фосфатні гори

Хімічні відходи «Рівнеазоту» – це фосфогіпсові терикони, які займають чималу територію біля села Рубче Рівненської області. Останніми роками білі гори поблизу Рівного стали дуже популярною фотолокацією. Фотографуватися туди не їздив лише лінивий або той, хто не знав як туди потрапити.

Березнівський дендропарк

Березнівський дендропарк, який розташований неподалік Березнівського лісотехнічного коледжу, було закладено в 1979 році. У цьому парку можна чудово прогулятися на свіжому повітрі серед рідкісних видів дерев красивими алеями.

Площа дендропарку становить понад 30 га. Сьогодні в парку налічується майже 1000 різноманітних видів флори, зокрема й стародавні рослини, дерева. У дендропарку є тематичні ділянки, на яких представлена рослинність відповідних регіонів: Америка, Кавказ, Азія, Карпати та інші.

Парк має як дику зону, у якій усе збережено так, як і повинно бути в лісі, так і облагороджену зону з лавками, алеями, клумбами й доріжками для прогулянок. У 1989 році цей дендропарк отримав статус заповідника завдяки наявності численних видів рослин. На його території є ставок, пішохідний міст через річку, березовий і кленовий гаї та інші цікаві пам’ятки.

Залізнична станція Клевань

Залізнична станція Клевань Рівненської дирекції Львівської залізниці належить до проміжних вантажопасажирських. Тут курсують як приміські поїзди, так і поїзди далекого прямування.

Станція була відкрита в 1883 році в ході будівництва залізниці Здолбунів – Ковель. Нині розклад руху включає в себе два поїзди далекого прямування і десять приміських поїздів. Усі потяги, що проходять через станцію Клевань, мають щоденний графік руху. Звідси без пересадок можна доїхати до Києва, Рівного, Луцька, Ковеля та інших українських міст. Залізниця цих місць має цікаву ділянку під назвою "Тунель кохання".

Зіньків камінь

«Зіньків камінь» — заповідне урочище місцевого значення в Україні. Розташоване в межах Здолбунівського району Рівненської області.

В урочищі «Зіньків камінь» є невелике джерело, вода з якого стікає по дерев’яному жолобі. Нагромаджене тут каміння пов’язують із легендою про воєводу Зінька, який у долині річки Збитинка бився з монголо-татарами, а згодом з купкою своїх воїнів заховався під каменем. Геологічно це каміння є виходами на денну поверхню вапняків-ракушняків, які утворились більше 10 млн. років тому на дні древнього Сарматського моря.

Соколині гори

Заказник "Соколині гори" розташований в селі Маринин між селами Губків та Більчаки. Ця мальовнича місцевість площею в 510 га отримала статус заказника в 1983 році. Тут росте безліч рідкісних рослин, занесених до Європейського червоного списку та Червоної книги України. Роздивитися неймовірний краєвид можна з Князь-гори, висота якої становить 70 метрів. На її вершині знаходяться руїни старовинного Губківського замку. На території заказника були знайдені залишки древлянських поселень, більше п’ятдесяти курганів і римські монети.

Існує легенда про те, що багато років тому один князь одружився на швейцарській дівчині. Коли її родина приїхала в гості і побачила територію сучасного заказника, то вигукнула: "Це ж наша прекрасна Швейцарія!" З тих пір "Соколині гори" в народі називають "Надслучанською Швейцарією".

Крейдяні гори

"Крейдяні гори" (Клевань)— довга гряда крейдяних пагорбів, що простягнулася на кілька десятків кілометрів у національному природному парку "Дворічанський". Гори не дуже високі, і на них можна піднятися, тим паче, що краєвид тут відкривається неймовірний — долина річки Оскіл.

Кожна гора має свій образ: одна нагадує вулкан, інша — голову індійця. Є навіть такі, що мають печери з довгими коридорами. Цим Дворічанські висоти нагадують Слов’яногірськ.

Марининсько-Устянські граніти

Геологічний заказник місцевого значення “Марининсько-Устянські граніти” створений рішенням Рівненської обласної ради у 1983 році для збереження цінних об’єктів і компонентів неживої природи (геологічних оголень, печер, торф'яних відкладень). Він має площу 85 га в межах Березнівського району та 85 га в межах Корецького району і знаходиться поблизу сіл Маринин, Більчаки вздовж правого та лівого берегів річки Случ.

Це гранітні кручі вздовж її берегів з мальовничими печерами та улоговинами. Тут зустрічається 7 видів папоротей, низка центральноєвропейських видів — булавоносець сіруватий, фіалка багнова, гвоздика картузіанська, енотера червоностеблева. Гранітні відслонення по річці Случ належать до нижньопротерозойських порід. Вони мають наукове та естетичне значення.

Анна Карпець

Читайте також