23 громади Рівненщини отримали 23 поліцейські автомобілі (ФОТО)

Сьогодні, 11 червня, на території ГУНП у Рівненській області відбулося урочисте вручення 23 службових автомобілів. Транспорт отримали дільничі ОТГ Рівненщини. Таку ініціативу вдалося реалізувати в рамках проекту «Поліцейський офіцер громади».

Ключі від новеньких «Renault Duster» офіцерам вручили голова РОДА Віталій Коваль, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, голова Національної поліції України Ігор Клименко. 

"Поліцейський офіцер громади - це проект про якісний та сучасний сервіс. Автомобілі - справжні «офіси на колесах» для офіцерів громад. Мають термопринтер, вогнегасник, необхідний набір інструментів тощо. Такі автомобілі підвищують ефективність і оперативність роботи офіцерів", - розповів голова Рівненсьї облдержадміністрації Віталій Коваль. 

На заході були присутні голови усіх ОТГ Рівненщини, які разом із офіцерами отримали сертифікат, які підтверджує, що ОТГ бере участь у проєкті "Поліцейський офіцер громади".

Андрій Левченко, дільничий офіцер поліції Дубенського відділення поліції, який обслуговує Тараканівську ОТГ, поділився з журналістами перевагами проєкту.

«Я з 2012 року перебуваю на службі в органах внутрішніх справ. До осені 2019 року я працював дільничим. Забезпечення, по правді, дуже мале. Всі автомобілі старі, вони постійно ламалися, пального постійно не вистачало. Минулої осені запропонували піти в проект, пообіцяли, що керівництво виконає всі поставлені умови, а саме – надасть автомобіль, хороше забезпечення. Голови ОТГ обіцяли виконати свої зобов’язання, а саме: забезпечити робоче місце оргтехнікою і, відповідно, щомісяця буде забезпечено даний транспортний засіб пальним", - прокоментував офіцер.

За словами дільничого, на місце офіцера громади був жорсткий відбір. Перш за все була подана анкета, після чого були здані тести як на знання законодавства, так і психологічні тести. Після цього була співбесіда з представниками Національної поліції за участі голови та заступника ОТГ. Після цих всіх відборів був найважчий – відбір на поліграфі. Тобто, чи поліцейський вчиняв протиправні дії.

Андрій Левченко зазначає, що автомобіль значно полегшить роботу офіцера та підвищить оператнисть реагування на виклики.

"Я перебуваю вранці у райвідділі. Як і раніше, в нас щоранку на 9 годину нарада. Об 11 годині я тільки починав збиратися їхати на дільницю свою, обслуговувати виклики, потреби громадян. Людина може зателефонувати о 10 вечора чи о 1 годині ночі. Зрозуміло, що без автомобіля я не зможу дістатися до місця вночі. На даний час цей автомобіль це фантастика", - ділиться офіцер.

Порівняно з дільничим, у офіцера громади додались певні обов'язки. Зокрема, перевірка осіб, які є власниками мисливської гладкоствольної нарізної зброї. Також додалася функція превентивної роботи з малолітніми, функція ювенальної превенції. Також додався такий пункт, як забезпечення безпеки дорожнього руху.

"Тобто нам додались обов’язки, які виконує наразі патрульна поліція. Раніше до місць виклику діставалися на маршрутках, громадському транспорті, на попутках. Зазвичай, люди з розумінням ставилися, підвозили. Відтепер реагування на повідомлення буде набагато швидшим", - коментує пан Левченко.

Авто оснащене на різні випадки, зокрема, можна відбуксирувати інше авто чи допомогти комусь завести транспорт.

"На даний час я один в офіцер громади в Тараканівській ОТГ. Але на осінь до даної громади мають доєднатися Птицька сільська рада і Плосківська сільська рада. Тоді по населенню має бути два офіцера. Зараз по нормативно-правових актах на одного офіцера громади має припадати 6000 в сільській місцевості та 7000 в міській місцевості. Наразі в мене близько 3 тисяч населення в ОТГ", - додає офіцер Левченко.

Читайте також