3,6 тис. звернень громадян і понад 43 тис. кримінальних проваджень: прокуратура Рівненщини про підсумки 2017

Під головуванням прокурора Рівненської області Богдана Подубинського 06.02.2018 відбулася підсумкова нарада, на якій обговорено результати діяльності органів прокуратури області на основних напрямах діяльності у 2017 році та заходи щодо підвищення її ефективності.

У роботі наради взяли участь перший заступник та заступники прокурора області, керівники структурних підрозділів регіональної прокуратури, місцевих прокуратур, їх перші заступники та заступники, начальники відділів місцевих прокуратур, прокурори місцевих прокуратур.

У ході оперативної наради прокурор області Богдан Подубинський не тільки відзначив позитивні напрацювання колективу відомства й тенденції, що безперечно мають місце в роботі прокуратури, а й окреслив шляхи докладання зусиль для успішної реалізації конституційних повноважень та усунення виявлених недоліків.

Про здобутки на окремих напрямах діяльності, проблемні питання та бачення способів їх вирішення поінформували перший заступник прокурора області Ігор Ольшанецький, заступники прокурора області Тарас Ільящук та Мирослав Пацкан.

Позитивним відзначено те, що завдяки вжитим спільним заходам усіх правоохоронних органів на Рівненщині не допущено росту злочинності. Її рівень залишається нижчим, ніж в середньому по державі і на 10 тис населення становить 98,2%.

Менше вчинено особливо тяжких, тяжких, середньої тяжкості кримінальних правопорушень, злочинів проти життя та здоров’я особи, власності, зокрема розбоїв, вимагань, шахрайств, проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Знешкоджено на території області 7 організованих злочинних груп.

Прокурорами забезпечено процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у понад 43 тис кримінальних провадженнях. Підтримано публічне обвинувачення у 2390 кримінальних провадженнях (у т.ч. з постановленням вироків – у 1816 провадженнях).

При здійсненні діяльності у сфері міжнародно-правового співробітництва виконано 49 запитів, що надійшли від компетентних органів іноземних держав.

За позовами прокурорів на захист інтересів держави задоволено позовів на суму 169 млн грн. Завдяки прокуратурі попереджено незаконне виділення та повернуто з протиправного володіння майже 2 тис га земель.

За реагування ювенальних прокурорів поновлено права 1877 дітей. На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства заявлено позовів до суду на суму 7,5 млн гривень.

Працівниками прокуратури у 2017 році вирішено понад 3,6 тис звернень громадян. 1,2 тис жителів області були прийняті прокурорами особисто.

На нараді заслухано звіти керівників окремих підрозділів регіональної прокуратури, місцевих прокуратур та начальників їх територіальних відділів, а також прокурорів місцевих прокуратур.

Проаналізувавши стан справ, очільник регіональної прокуратури поставив вимогу перед працівниками значно покращити якість практично на усіх без винятку напрямах діяльності. При цьому він зауважив, що слід кардинально змінити підхід до роботи, перш за все, прокурорам місцевих прокуратур та максимально вживати заходів, спрямованих на підвищення ефективності реалізації законодавчих повноважень.

Звернуто увагу присутніх на необхідності посилення діяльності, спрямованої на вирішення проблемних питань, притаманних саме Рівненській області. Наголошено, що важливою залишається робота з попередження, виявлення та припинення злочинів, пов’язаних із незаконним видобуванням та контрабандою бурштину, хижацьким винищенням лісів, порушень у сферах земельних відносин, бюджету. Рішучі та наступальні дії необхідно здійснювати у боротьбі із корупціонерами. Також слід посилити прокурорський нагляд з метою покращення якості досудового розслідування у кримінальних провадженнях слідчих Національної поліції.

За результатами проведеної наради прийнято відповідне рішення з визначенням низки заходів, спрямованих на підвищення ефективності та результативності у діяльності органів прокуратури Рівненської області на наступний період.

За інформацією прес-служби прокуратури Рівненської області

Читайте також