5 врятованих пацієнтів: у Рівному лікарі оперували на відкритому серці

За минулі вихідні в Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка серцево-судинні хірурги Обласного центру кардіоторакальної хірургії спільно з колегами з Харкова провели 5 операцій на відкритому серці. Серед пацієнток була й жінка одразу з кількома патологіями.

Інформують у пресслужбі РОКЛ ім. Юрія Семенюка.

До лікарів 2 тижні тому звернулася 39-річна жінка зі скаргами на задишку та перебої в роботі ритму серця. Під час обстеження фахівці виявили в пацієнтки вроджену ваду, яка пов’язана з формуванням мембрани на виході з лівого шлуночка, через що погіршувався її стан – запаморочення, зрив сердечного ритму. Окрім того, діагностували порушення функції мітрального клапана, до якого ця мембрана кріпилася та провокувала значну недостатність мітрального клапана. На «додаток» - виражена аортальна недостатність.

Аби врятувати життя пацієнтці, лікарі продовжили обстеження та водночас розпочали підготовку до операції, адже поєднання такої кількості патологій має ризики високої раптової смертності через можливу життєзагрозливу аритмію.

Минулими вихідними серцево-судинний хірург Євгеній Крючков, лікар-інтерн Артем Хачикян разом із колегами з Харкова Ярославом Шафером і Ольгою Бучнєвою провели оперативне втручання. Пацієнтці виконано радикальну корекцію пороку, протезування аортального клапану механічним протезом, висічення субаортальної мембрани, пластику мітрального клапану та усунення гіпертрофованої стінки лівого шлуночка (операція Феррацці).

Післяопераційний огляд на УЗД показав, що функція серця повністю відновлена, жодних порушень немає. Пацієнтку чекає нетривала реабілітація, після чого жінка зможе повернутися до звичного ритму життя.

Читайте також