7 квітня віряни східного обряду святкують Благовіщення: прикмети та традиції

Сьогодні, 7 квітня, віряни східного обряду відзначають християнське свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці, у яке славлять сповіщення Діви Марії про зачаття і про народження Ісуса Христа.

Історія свята

Свято Благовіщення виникло ще у IV столітті,проте по-справжньому важливим (у той час його почали відзначати і в західній церкві, - прим.авт.) стало до початку VII століття. Діву Марію виховували у єрусалимському храмі, куди її у трирічному віці віддали батьки через Божу волю. у 14 років Вона повинна була вийти заміж, а преосвященник храму мав обрати для неї чоловіка-хранителя її цноти. Чоловіком Діви Марії став тесляр з Назарету – Йосип. Про те, що Марія виносить і народить спасителя Ісуса Христа, повідомив Архангел Гавриїл, який завітав до їх дому та розповів благу вість. Діва Марія покірно прийняла Божу волю. З того часу це свято почало символізувати втілення Бога у світі смертних.

Прикмети та традиції на Благовіщення

Звісно ж, у цей день православні вірять у певні прикмети, забобони та дотримуються деяких традицій. Розповімо Вам про найважливіші:

  • Предки вважали, що цього дня у будинку має бути чисто, тому прибирання варто робити за два-три дні до свята, оскільки день напередодні Благовіщення вважали небажаним для будь-якої праці. Варто було молотися та очищувати будинок від нечистих сил – ставити свічки
  • На Благовіщення погода давала предкам підказки, чи вродить у них урожай. Якщо цього дня вітер або дощ – варто чекати рясний урожай пшениці та інших зернових. Гроза – швидке та спекотне літо.
  • Фізична праця у цей день заборонена.
  • Не можна сваритися, лихословити, ображати людей та, звісно ж, думати про погане, бажати комусь зла.
  • У цей день обов’язково дотримуватися посту: не вживати м’ясні та молочні продукти. Дозволено рибу та інші морепродукти. Чревоугодити та вживати алкоголь – заборонено.
  • Предки не заплітали коси та не робили зачісок на Благовіщення.
  • Давати борг цього дня – погана прикмета.

Читайте також