9 років у в’язниці й один мільйон гривень на відшкодування моральної шкоди: мешканцю Рівненщини винесли вирок

Рівненський апеляційний суд залишив без змін вирок місцевого суду, яким 26-річного мешканця Рокитнівського району Івана Г. засуджено до тривалого ув’язнення. Обвинувачений у грудні 2015 року завдав 30-річному односельчанинові Ігореві Г. тілесних ушкоджень, а потім вистрелив у нього з рушниці, залишивши сиротами чотирьох малолітніх дітей, повідомляє Судова влада

Трагічна подія сталась увечері 6 грудня біля сільського клубу в селі Переходичі Рокитнівського району. Між двома односельчанами через особисті неприязні стосунки виникла бійка. Після цього 23-річний Іван Г. приніс з дому незареєстровану, як з’ясувалося пізніше,  рушницю «ІЖ-16». Із хуліганських спонукань чоловік спершу вистрелив вгору, а потім у бік скупчення людей та влучив 30-річному односельчанинові в ліве коліно. За два тижні, 22 грудня, потерпілий помер.

Вироком Сарненського районного суду від 7 лютого 2019 року Івана Г. визнано винуватим за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого), ч. 4 ст. 296 (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї ) та призначено покарання у виді 9 років позбавлення волі. Стягнуто з Івана Г. на користь дружини покійного 1 000000 гривень на відшкодування моральної шкоди та 26 977 гривень на відшкодування матеріальної шкоди. Крім того, обвинуваченого зобов’язано щомісячно сплачувати до досягнення дітьми (2005, 2006, 2008 та 2012 років народження) віку 14 років та на користь потерпілої  496 гривень і 1 983 гривні щомісячно до досягнення дітьми 18-річного віку у зв’язку зі смертю батька.

Місцевим судом застосовано до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з покладенням процесуальних обов’язків.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, захисник обвинуваченого оскаржив його в апеляційному порядку, вважаючи вирок незаконним та необґрунтованим. На думку захисника, суд неналежно встановив дійсну причину смерті потерпілого та причинно-наслідковий зв'язок між діями обвинуваченого й лікарів, непрофесійні дії яких могли стати причиною смерті 30-річного чоловіка. Просив вирок щодо його підзахисного скасувати та призначити новий розгляд у суді першої інстанції.

У запереченнях на апеляційну скаргу представник потерпілих просив відмовити в задоволенні апеляційної скарги.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши доводи захисника обвинуваченого, думку прокурора, перевіривши матеріали кримінального провадження, вирок Сарненського районного суду від 7 лютого 2019 року щодо Івана Г. залишив без змін, апеляційну скаргу захисника обвинуваченого — без задоволення.

Івана Г. взято під варту із зали суду.   

Читайте також