Аби не повторилась одеська трагедія: на Рівненщині пожежники перевірять більше тисячі будівель

Фото - Новини Хмельницький

4 грудня в місті Одеса сталась масштабна пожежа у коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, яка забрала життя 16-ти людей. Днями назвали головну версію займання – несправність електропроводки або побутових електроприладів. Аби убезпечитись від подібних трагедій, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук доручив Міністерству внутрішніх справ розробити план заходів із протипожежної безпеки на всій території України.

Відтак, на Рівненщині планують перевірити майже 1200 об’єктів, зокрема, дитячі садки, школи, професійно-технічні та вищі навчальні заклади, гуртожитки, установи охорони здоров’я та соціального захисту населення, торгові центри, гіпермаркети, бізнес-центри тощо.

Як зазначив заступник начальника Головного управління ДСНС Рівненщини із запобігання надзвичайним ситуаціям Олег Панюк, перевірятимуть наявність та справність первинних засобів пожежогасіння, комплектацію пожежних щитів протипожежним інвентарем, утримання в належному стані шляхів евакуації з приміщень навчального закладу, стан утримання електрогосподарства, забезпеченість об’єкту протипожежним водопостачанням, а також - наявність та працездатність наявних систем протипожежного захисту:

«Будемо звертати увагу на все, аби потім не було, чому ж ДСНС не вимагали від керівника належного дотримання усіх правил. Під час даних перевірок на кожному об’єкті ми плануємо проводити тренування із евакуації, особливо шкіл, дитячих садочків і інших навчальних закладів. Під час розбору даної пожежі питання стало не стільки в забезпеченості технічно, а у навчанні користування вогнегасником і евакуації. Якщо людина два рази спробувала, як то евакуюватись, вона вже знатиме, куди йти. Це не має бути так, що прийдуть пожежники, показати посвідчення тощо. Слава Богу, що документи є, а результат де? Якщо вона (посадова особа, - авт.) пройшла навчання і не вміє користуватись вогнегасником, а вона ще має вчити своїх колег, студентів, як користуватись, хоч декількох, - зазначив Олег Панюк. - Посадова особа проходить навчання і в подальшому має навчати цьому інших. Ми хочемо оглянути розмірено й детально. На селекторних нарадах із районами ми закликаємо не пробігти, а детально все перевірити, провести тренування із евакуації тощо».

Перевірки вже розпочали і триватимуть вони до 20 березня 2020 року.

До слова, якщо у закладі виявлять порушення правил пожежної безпеки, то на керівника складають припис. Йому загрожує штраф у розмірі від 34 до 170 гривень.