Адвокат бурштинокопача з Рівненщини намагався повернути вилучений всюдихід та пальне

Рівненський апеляційний суд відмовив адвокату 43-річного мешканця Сарненщини у поверненні всюдиходу та каністр із пальним. 

Про це повідомляють у пресслужбі суду. 

Так, 18 березня 2024 року поліцейські Сарненського районного відділу поліції спільно зі співробітниками Управління Служби безпеки України регіону викрили двох жителів села Переброди поблизу лісового масиву. З місця події правоохоронці вилучили всюдихід, на причепі якого були мотопомпа, 10 каністр із пальним та близько 500 грамів каміння, схожого на бурштин-сирець.

21 березня місцевий суд наклав арешт на вилучене майно.

Представник мешканця села Переброди оскаржив ухвалу слідчого судді суду першої інстанції до Рівненського апеляційного суду. Просив її скасувати, а майно — всюдихід і пальне в каністрах — повернути його довірителеві.

Сучасний Кулібін, який змайстрував всюдихід із автомобіля «ГАЗ-66», замінивши двигун із бензинового на дизельний, стверджував, що вирушив з односельчанином у болотисту місцевість на кілька тижнів збирати ягоди. Мовляв, цим промислом займається давно, а журавлина на весні добре ціниться.

Чому в кузові не було ягід, а лише мотопомпа, дизпальне і каміння, схоже на бурштин-сирець, 43-річний перебродівець роз’яснити суду не зміг.

Пояснення надав прокурор, який заперечив проти задоволення апеляційної скарги представника. Державний обвинувач роз’яснив, що в ході аеророзвідки всюдихід було виявлено саме в місцях незаконного видобутку бурштину, а знаряддя, вилучені на місці події, лиш підтверджують справжні наміри чоловіків. Просив оскаржувану ухвалу слідчого судді місцевого суду залишити без змін, оскільки вирішується питання спеціальної конфіскації вилученого майна.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ відмовив представникові у задоволенні апеляційної скарги. Ухвалу слідчого судді суду першої інстанції, якою накладено арешт на майно у кримінальному провадженні, відкритому за ст. 204-1 Кримінального кодексу України (незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину), залишив без змін.

Нагадаємо, санкція згаданої вище статті передбачає покарання у виді штрафу від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

 

Читайте також