Аналізи за формою 086/1о: що робити, якщо у дитини виявлено глистову інвазію?

При оформленні дітей у дитсадки, школи, оздоровчі або спортивні табори, басейни, санаторії, а також у лікарні на стаціонарне лікування потрібно надати медичну довідку 086/1о. Під час проходження аналізів, необхідних для цієї довідки, в дитячому організмі часто виявляються «непрохані гості» – гельмінти. Чому малюки так схильні до гельмінтозів (глистових інвазій) і де можна здати аналізи – читайте в нашому матеріалі.

У документі за формою 086/1о зібрані результати таких медичних досліджень:

  1. Загальний аналіз крові (ЗАК) – розгорнутий.
  2. Загальний аналіз сечі (ЗАМ).
  3. Аналіз калу на яйця гельмінтів («яйця-глист») і цисти найпростіших.
  4. Зішкріб на яйця гостриків (ентеробіоз).

За результатами загальних аналізів сечі і крові можна оцінити загальний стан здоров'я дитини. Нерідко саме вчасно проведені аналізи є головним способом зупинити розвиток багатьох хвороб.

Дослідження біоматеріалу на яйця-глист і цисти найпростіших, як і зішкріб на ентеробіоз, допомагають захистити здоров'я не тільки дитини, що здає аналізи, але і інших дітей, з якими вона спілкується. Гельмінтози серед дітей вкрай заразні. Зазвичай, якщо в групі дітей є хоч одна з глистовою інвазією, то паразити дуже скоро з'являються у всієї групи.

Таке стрімке зараження пов'язано з ще не повністю сформованою імунною системою, а також з недостатньо кислим середовищем шлунка дитини – воно поки що не може дати відсіч паразитам. Саме тому серед пацієнтів з гельмінтозами понад 80% складають діти. У них зазвичай діагностуються:

Аскаридоз. Це захворювання викликається круглим черв'яком аскаридою (нематодою). Яйця аскарид можуть потрапляти в організм через погано вимиті фрукти та овочі. Живуть ці паразити в тонкому кишечнику людини, але шкоди завдають всьому організму: провокують алергії, бронхіти, а іноді навіть бронхопневмонії астматичні напади.

Ентеробіоз. Викликають це захворювання інші паразити – гострики. Місце їх проживання – сліпа кишка та апендикс. Яйця гостриків розвиваються однаково як на людському тілі, так і в зовнішньому середовищі – ось чому існує високий ризик повторного самозараження.

Лямбліоз. «Винуватці» лямбліозу – найпростіші організми, які називаються лямбліями. Вони паразитують в тонкій кишці людини, а в деяких випадках можуть населити також жовчний міхур. Важливо пам'ятати, що нерідко людина, заражена лямбліозом, при наявності міцного імунітету може не відчувати жодних проблем зі здоров'ям, але при цьому бути джерелом інфекції для інших людей.

«У парі» з аналізом на яйця-глист у дітей завжди проводиться аналіз на цисти найпростіших, спрямований саме на виявлення лямблій та інших найпростіших організмів-паразитів.

Крім того, у дітей, як і у дорослих, іноді також виявляються інші паразитарні захворювання – токсокароз, опісторхоз тощо.

Шляхи передачі та симптоми глистових інвазій

В основному гельмінтозами заражаються побутовим, оральним і контактним шляхами. Будь-який гельмінтоз можна назвати «хворобою брудних рук» – і не помилитися. Личинки паразитів живуть в пилу, грунті, на шерсті кішок і собак. Звідти вони потрапляють в шлунково-кишковий тракт дитини. Також існує коротший шлях, коли яйця паразитів знаходяться на брудних фруктах і овочах, які через недогляд їсть дитина.

Основна небезпека глистової інвазії полягає в тому, що вона може досить довго ніяк не проявлятися, але при цьому заражена дитина вже здатна заражати інших дітей. Зрідка дорослих особин паразитів (особливо аскарид) можна виявити в калі малюка, але такі випадки – це швидше виняток із загального правила.

Симптоми «запущеної» глистової інвазії можуть включати в себе:

  • розлади шлунка;
  • здуття животу;
  • часті напади нудоти та / або сильного голоду;
  • свербіж в області ануса;
  • скрип зубами під час сну;
  • рясне виділення слини уві сні та вранці;
  • сухість та лущення шкірних покривів;
  • алергічні шкірні висипання;
  • помітна втрата ваги при нормальному апетиті.

Неспецифічна симптоматика може проявлятися у вигляді млявості, сонливості. А загальний аналіз крові при інвазії може показувати збільшення кількості еозинофілів, підвищення ШОЕ, а також анемію (знижений гемоглобін).

Лікування і профілактика гельмінтозів

Якщо за результатами дослідження було підтверджено паразитарне захворювання, дитині потрібно лікування. За призначеннями можна звернутися до педіатра, інфекціоніста, паразитолога або до гастроентеролога.

Зараз існує кілька основних препаратів від глистів – прийом таких препаратів повинен проводитися за певною схемою. Для максимально ефективного лікування іноді комбінуються два препарати. У деяких випадках лікування може тривати кілька тижнів (в «запущених» випадках), але найчастіше воно займає 1-4 дні.

Оскільки ліки від паразитарних захворювань досить токсичні, дитина, що приймає їх, повинна паралельно приймати «підтримуючу терапію» – ентеросорбенти, жовчогінні препарати. Після закінчення курсу лікування необхідно пропити курс пробіотиків.

ВАЖЛИВО! Якщо у малюка виявлено глистову інвазію, рекомендується пролікувати всю сім'ю. Іграшки, постільну білизну, одяг, рушники та особисті речі необхідно продезінфікувати. Якщо у вас вдома є тварини, особливо які вигулюються на вулиці, то профілактика глистових інвазій може проводитися кожні три місяці.

Для зменшення ризику зараження «непроханими гостями», стежте за тим, щоб дитина ретельно мила руки перед їдою та після прогулянок. Промивайте гарячою проточною водою фрукти та овочі. Не давайте дитині напівсирі м'ясо і рибу – ці продукти вимагають повноцінної термічної обробки, оскільки в них теж можуть перебувати живі личинки та яйця паразитів.

Де можна здати аналізи для форми 086/1о

Всі аналізи, необхідні для вступу до школи, дитсадка або для оформлення в інші установи, можна пройти у всеукраїнській мережі лабораторій «МедЛаб». Лабораторія пропонує пакетне дослідження для форми 086/1о, в яке входять загальні аналізи сечі та крові (розгорнутий), а також аналіз на яйця-глист / цисти найпростіших і зішкріб на ентеробіоз.

Називається цей пакет досліджень «Школа / Дитячий сад».

Щоб здати аналізи, навіть не треба приводити малюка до філії лабораторії. Для цієї мети можна викликати медсестру з «МедЛаба» до себе додому, щоб дитина пройшла всі необхідні маніпуляції в спокійній домашній атмосфері.

ВАЖЛИВО! Протягом мінімум тижні до здачі аналізів дитині не можна приймати антибіотики і протипаразитарні препарати, а також масла - касторове і мінеральне (наприклад, вазелінове). В іншому випадку можна отримати спотворену картину з аналізу на яйця-глист і цисти найпростіших.

 

*на правах реклами.

Читайте також