Аналогів у Європі немає: унікальні "Базальтові стовпи" у Рівненському районі показали з висоти пташиного польоту

У Рівненському районі розташована унікальна пам'ятка природи – «Базальтові стовпи».

Кілька цікавих фактів про неї розповіли в Рівненській РДА.

«Базальтові стовпи» – унікальне явище природи, єдине в Україні. Аналогів у Європі немає, схожі атракції є у Вірменії, а також поблизу Великих Озер Канади. Відвідувачів приваблюють незвичайні монументальні краєвиди, геометрична досконалість та озеро смарагдового кольору. Базальтові стовпи нагадують закам’янілий водоспад з кількома каскадами. Посеред озера розташований острівець, за формою схожий на серце, саме тому його називають «Островом кохання».

«Базальтові стовпи» були створені приблизно 50 мільйонів років тому, це відбулося через активну вулканічну діяльність. Відпрацьований базальтовий кар'єр було затоплено водою, унаслідок чого утворилося озеро, спуски до якого доволі стрімкі.

Геологічний заказник «Базальтові стовпи» розташований на рівнинній території, що робить його зовнішній вигляд ще більш захопливим.

Простяглися унікальні стовпи приблизно на 230 кілометрів. Здається, що створені вони людськими руками, а не природою - кожна колона має форму багатокутника з кількома кутами.

На території Базальтових стовпів є різноманітні мінеральні речовини: мідь, кальцит, кварц, адуляр, борніт.

Базальтові стовпи оточені неймовірною природою та пишною зеленню.

Відвідувачі можуть гуляти, приймати сонячні ванни, вдихати ароматне повітря, насолоджуватися яскравими квітами й ароматними травами.

Доїхати з Рівного до с. Базальтове можна на маршрутному таксі з автовокзалу «Чайка» або на власному авто (дорога займе майже годину).

Читайте також