Арт-детективи, що будуть цікаві рівнянам

Арт-детектив - відносно новий жанр в літературі. Він цікавий тим, що в сюжеті так чи інакше фігурують різні предмети мистецтва і коштовності. Заплутані, загадкові, а місцями - і неймовірно страшні історії про музейні крадіжки та інші злочини «проти прекрасного» припадуть до душі не тільки мистецтвознавцям і цінителям шедеврів. Ознайомтеся з ними і, ми впевнені, ці книги вам сподобаються! 

1. "Джерело", Ден Браун

Новинка 2018 року! Зустрічайте довгоочікуваний п'ятий роман про професора Роберта Ленгдона - чудового експерта з розгадування символів і кодів. Події книги розгортаються в суперсучасному музеї Гуггенхайма в Більбао, Іспанія, куди головний герой приїжджає на запрошення старого друга Едмонда Кірша. Сорокарічний мільярдер - геній винахідництва і шановний провісник - збирається зробити заяву, яка переверне з ніг на голову всю теорію людського існування. Але ретельно спланований вечір відкриттів несподівано перетворюється в хаос ... Важко собі уявити, але більш ніж на 550 сторінках автор описує події одного (!) дня. Звичайно ж, не обійшлося тут без справжніх історичних фактів, інтелектуальних загадок і елементів трилера - істинно авторського стилю Брауна!

2. "Золота шпилька Юлія Цезаря", Наталя Александрова

Золота фібула Цезаря не просто скріплювала поли його плаща - вона зміцнювала могутність Риму і служила процвітання імперії. А одного разу вона навіть врятувала йому життя: в одній з битв Третій легіон, яким командував сам Юлій, потрапив в засідку. Ворожа стріла потрапила полководцю прямо в плече, але відскочила, відбившись від шпильки. Та й другий німець, який нападав на Цезаря з мечем, раптом застиг, побачивши малюнок на золотій прикрасі. З його вуст злетів тихий лепет фраз «стародавні боги», «священний пес», «гідний смерті» ... Звідки взялося це прикраса і що вона дійсно зображувала? Як вона з минулих століть потрапила в наш світ? Яким чином фібула може врятувати туристку Віту? Або це Віта повинна врятувати її? Сюжет книги вельми надзвичайний.

3. "Останній оракул", Джеймс Роллінс

Новий захопливий роман від автора "Амазонії", "Безодні" і "Піщаного диявола"!

В руки коммандера спецзагону Сигма потрапляє старовинна грецька монета із зображенням храму Дельфійського оракула. Коштовність зберігає в собі не тільки вікову історію, а й таємницю нинішніх днів. Вона служить попередженням від людини, яка принесла її і яку вбили прямо в момент передачі монети. Що хотів сказати посланець, але не встиг? Яким чином його робота в елітній вченій спільноті пов'язана із загибеллю? Відомо, що останнім часом група вчених проводила секретні експерименти над дітьми-аутистами з надздібностями. Однак у маленьких піддослідних крім посилення їх дару виник і дивний побічний ефект, неконтрольований розвиток якого загрожує жахливими наслідками для всього людства ...

4. "Біла голубка Кордови", Діна Рубіна

Ще одна книга Діни Рубіної, що збирає виключно хвалебні відгуки. У центрі роману - авантюрист Захар Кордовін, що промишляє підробкою відомих полотен. Чого ж в ньому більше - власне художника або пристрасного поціновувача прекрасних полотен великих майстрів? А може, нестримного прагнення зрівнятися з ними? Або навіть стати вище за них?! Найменше хочеться підозрювати його в жадобі володіння великими грошима, але яка ж істина? Події в книзі йдуть одна за іншою, буквально не даючи зітхнути ні герою, ні читачам. Вінниця і Пітер, Єрусалим і Рим, Толедо, Кордова і Ватикан зображені автором з чарівною точністю деталей і воістину дзвінкої красою!

5. "Музейний артефакт", Данило Корецький

Продовження роману автора «Перстень Іуди». Старовинний перстень раніше зберігався в Ермітажі, але старі співробітники музею були не дуже хорошої думки про експонат. Мало хто вірив, що це дійсно той самий перстень Іуди, який в далекому минулому змінив долю учня чорнокнижника Кфір і професійного вбивці-ассасина Фаріда. Але, разом з тим, в оздобленні дійсно багато дивного, починаючи з фізичного складу металу і закінчуючи гравіюванням всередині перстня. Одного дня перстень зникає з музею. Як він змінить життя злодія на прізвисько Студент, що привласнив його?

6. "Не розлучуся з Ван Гогом", Катерина Островська

Театрознавець Надя Черкашина отримує після смерті подруги несподівану спадщину - невідомий варіант картини Ван Гога. З одного боку – відмінний подарунок, з іншого - суцільні проблеми. Представники Інтерполу, що прийшли до Наді, стверджують, що картина підроблена, та ще й крадена, і тепер дівчина повинна відшкодувати збиток колишньому власнику полотна. Де їй взяти велику суму грошей? Позичити у колишнього чоловіка? Але за це він захоче знову зійтися з нею. Олександр - відомий актор, а їх сімейне життя закінчилося в момент його зради. Невже він знову відчув любові до Наді? Або просто рятує власну шкуру, адже йому вже теж пригрозили розправою, якщо він не забере у колишньої дружини картину Ван Гога...

7. "Таємниця голландських кахлів", Дарина Дезомбре

Третій за рахунком роман новачка в жанрі арт-детектива Дар'ї Дезомбре не розчарує навіть прискіпливого читача. Сюжет книги йде корінням в XVI століття: таємниці минулого даються взнаки в наш час. Розслідування як і раніше веде Марія Коровай - експерт у справах, пов'язаних з історією та мистецтвом - за дорученням дуже багатого і заможного бізнесмена з Санкт-Петербурга. Річ у тому, що в його особняку сталася крадіжка: злодій забрав 20 кахлів фламандської роботи, на яких зображені діти, що граються. А поки Марія в Європі розгадує таємницю зникнення, в Москві старший уповноважений Андрій Яковлєв розслідує причини пожеж, що виникли одночасно і мають однаковий «почерк». Як пов'язані між собою ці дві події? Це і повинен вияснити читач!