АТОвці Рівненщини можуть отримати пільги при сплаті земельного податку

фото ілюстративне

Учасники АТО мають пільги при сплаті земельного податку

Для забезпечення соціального захисту та допомоги учасникам бойових дій, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, вітчизняним законодавством передбачено ряд пільг, в тому числі щодо сплати податку на майно.

Категорії фізичних осіб, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку визначено статтею 281 Податкового кодексу України. Зокрема, відповідно до цієї статті, від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту». Тобто, для учасників антитерористичної операції також передбачено пільги щодо сплати земельного податку. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених  пунктом 2 статті 281 Податкового кодексу.

Так, передбачені наступні граничні норми:

для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Якщо у фізичної особи, яка має право на пільгове оподаткування землі, у власності знаходиться декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року повинна подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Якщо до 1 травня 2019 фізична особа не подасть до контролюючого органу заяву про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги, то оподатковуватимуться всі земельні ділянки, які є у її власності, крім земельної ділянки, на яку подана заява у 2018 році.

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також