Автобіографічні книги, що сподобаються рівнянам

Історія одного життя: 10 справді вартісних книжок біографічного жанру. За рейтингом сайту Booklya.

Біографічний жанр дуже цікавий багатьом завдяки поєднанню в ньому суворої документальності та художньої форми слова. Крім того, це чи не єдиний спосіб дізнатися справжню історію свого кумира, будь він письменником, художником, винахідником або футболістом. У нашому огляді представлені як біографічні, так і автобіографічні праці відомих особистостей. Будемо раді, якщо ви знайдете серед них ті книги, які порадують саме вас, а можливо - навіть змінять ваш світогляд. Приємного читання!

"Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє", Ешлі Венс

У рейтингу мільярдерів журналу Forbes в 2017 році його статки перевищувало 20 млрд доларів. Але внесок канадсько-американського інженера і винахідника Ілона Маска в розвиток нинішнього світу набагато більший! Автор книги вперше пропонує незалежний і різносторонній погляд на життя і досягнення найвідважнішого підприємця Кремнієвої долини, підкріплений ексклюзивними інтерв'ю з самим героєм. Книга оповідає інтригуючу історію його життя - від дитинства в Південній Африці до нинішнього перебування на піку глобального бізнесу, розкриваючи читачеві нові факти біографії Ілона Маска.

 

"Та ви жартуєте, містере Фейнман!", Річард Фейнман

На всіх фотографіях містер Річард сміється. У пам'яті друзів і знайомих він завжди був таким собі жартівником і диваком. Але справа, якою він займався і за яку отримав Нобелівську премію, була явно серйозною... З дитинства він грав в домашній лабораторії батька, в 12-13 років вже підробляв лагодженням радіоприймачів, а, закінчивши Массачусетський технологічний інститут, почав роботу над ядерною зброєю. З його ім'ям пов'язана загибель тисяч людей в Хіросімі, але разом з тим він - саме та людина, яка довела: лекції з фізики можуть бути яскравими, образними та цікавими. До речі, автобіографія Річарда Фейнмана не менше захоплююча - її точно варто прочитати.

 

"Агата Крісті. Автобіографія", Агата Крісті

Як вдалося скромній англійці, не пов'язаної з криміналом, що взагалі не мала ніяких контактів з поліцією, стати автором цілого списку романів, в яких описані найвитонченіші злочини? Це питання напевно задавав собі не один шанувальник творчості Агати Крісті. Про те, як в юності вона готувалася стати оперною співачкою, в роки Першої світової війни працювала сестрою милосердя, потім їздила на археологічні розкопки в Єгипет і навіть здійснила навколосвітню подорож, розповідає сама Агата в своїй автобіографії. Крім того, авторка розкриває секрет, звідки ж все-таки вона брала сюжети та з кого списувала своїх героїв.

 

"Без гальм. Мої роки в Top Gear", Джеремі Кларксон

«З мінімальною журналістською кваліфікацією та інженерними здібностями, як у горобця, я став автомобільним журналістом. А це, напевно, найлегша робота в світі», - так говорить про свою професію Джеремі Кларксон, багаторічний ведучий найпопулярнішого автошоу на нашій планеті. Ця людина здатна розповісти про автомобілі яскравіше і компетентніше всіх на світі. Але і про інші речі він не мовчить, абсолютно при цьому забуваючи про гальма. Маючи доступ до телебачення і друкованої преси, він відчайдушно критикує всіх, кого знає. Через це його викликають до суду майже щодня, але це ніяк не змінює його поведінки. Якщо ви читали Кларксона, ця книга - зайвий привід переконатися, який же він все-таки негідник. І першокласний письменник!

 

"Я щасливий", Джекі Чан, Чжу Мо

За свою кар'єру Джекі Чан знявся в більш ніж 100 фільмах, це чи не найвідоміший азіатський кіноактор у світі. У це важко повірити, але відразу після народження батьки хотіли продати маленького Чана акушерові-британцеві, який допоміг йому з'явитися на світ. Його мати була не останньою людиною в злочинному світі Китаю: торгувала наркотиками, грала в азартні ігри. Батько ж був урядовим шпигуном, а познайомилися вони, коли він повинен був затримати її за контрабанду опіуму. Закохана парочка втекла з Китаю в Гон-Конг, а потім і в Австралію. Саме в Канберрі, де він якийсь час працював різноробом на будівництві, до Чана приклеїлося прізвисько Джекі. З 17 років він почав працювати каскадером у фільмах Брюса Лі, а потім виявив себе як першокласний актор і навіть співак.

 

 "Стів Джобс", Уолтер Айзексон

Коли Джобсу було 12 років, він уже горів бажанням створити щось нове і своє. Але для цього йому потрібні були деталі. І він, анітрохи не замислюючись, набрав номер Білла Хьюлетта, засновника Hewlett-Packard, який знайшов в довіднику. Вже того літа Стів працював в HP - збирав частотометр. Про життя, досягнення і неймовірні думки комп'ютерного генія американський біограф написав книгу. В її основу лягли бесіди з самим героєм, а також його родичами, друзями й ворогами, соратниками й суперниками. «Ми робили неможливе, тому що не знали, що це неможливо» - саме такими словами свого часу описав йому діяльність компанії Apple Стів.

 

"Щоденник одного генія", Сальвадор Далі

Ця книга - своєрідні мемуари Сальвадора Далі 1952-1963 років, видані в 1964 році в Парижі. В цей час іспанець Далі вже був всесвітньо відомий як живописець, графік, скульптор, тому він писав з метою пояснити, чи навіть виправдати в очах публіки культивований ними образ "справжнього генія сучасності». Тим самим він додав до своїх регалій ще звання письменника і режисера. Але чи знаєте ви, що саме Далі - автор перших у світі штучних накладних нігтів? Етикетка легендарних льодяників «Чупа-чупс» - також його робота. А ще він придумував сукні з анатомічними накладками, винайшов велосипед і ще багато чого іншого...

 

"Алекс Фергюсон. Автобіографія", Алекс Фергюсон

Алекс Фергюсон - шотландський футболіст, один із найкращих тренерів в історії футболу. З 1986 по 2013 рік був головним тренером англійського ФК «Манчестер Юнайтед». На момент його приходу, клуб був неуспішним, але разом з Алексом він виграв 38 турнірів, включаючи клубний чемпіонат світу, дві Ліги чемпіонів, 13 чемпіонатів Англії та 5 Кубків Англії. У своїй книзі тренер докладно розповідає історію свого перебування в «Манчестері», згадує багатьох геніальних гравців, яких тренував, в тому числі Девіда Бекхема, Кріштіану Роналду, Уейна Руні, а також своїх знаменитих колег-суперників: тренера "Арсеналу" Арсена Венгера, колишнього наставника "Ліверпуля" Рафаеля Бенітеса, майстра епатажу Жозе Моурінью. Любителі футболу знайдуть тут багато цікавої інформації, якої раніше не знали.

 

"За прірвою в житі", Кеннет Славенські

Особистість Джерома Селінджера - суперечлива і загадкова, тому далеко не кожен наважився б узятися за дослідження його творчості. Тут не відбутися простою біографічною довідкою або сухим викладом даних. А сам ореол таємничості, яким навмисно оточував себе письменник, незмінно породжував всякого роду плітки і домисли. В цьому відношенні потрібно віддати належне Кеннету Славенські, який все ж зумів, на скільки це можливо, представити об'єктивну картину життя Селінджера. Крім того, що біографіст знайшов і опитав масу людей, він перерив безліч архівів в пошуках листів, свідоцтв про народження, військових рапортів, списків пасажирів океанських лайнерів, нотаріальних документів і редакційних звітів. З цих розрізнених фрагментів і склалася ця дивовижна книга про людину, яка все своє життя присвятила одній пристрасті - письменництву.

 

"Злови мене, якщо зможеш. Реальна історія найбільш невловимого шахрая за всю історію злочинів", Френк Абігнейл

Автор книги - найбільш зухвалий і невловимий шахрай за всю історію злочинів. П'ять років він був ворогом №1 для ФБР, за ним полювали поліцейські 50 штатів Америки та 26 європейських країн. А він постійно вислизав, виявляв кмітливість, перевтілювався в пілота, лікаря, професора, помічника прокурора та навіть самого агента ФБР! Історія його «кривої доріжки» почалася ще в 15 років, коли він вперше обдурив батька. Відчувши смак до афер, він почав підробляти грошові чеки і... заробив на цьому 2,5 млн доларів ще до того, як йому виповнився 21 рік! У цій книзі Френк вражає своєю відкритістю - він розповідає про всі свої пригоди неймовірно легко і цікаво. Книга послужила основою легендарної екранізації Стівена Спілберга з Леонардо Ді Капріо і Томом Хенксом в головних ролях.

 

Інформацію підготувала Марьяна Альфавицкая

Читайте також