Бейбі-бокс, бувай: на мамусь Рівненщини чекає нововведення

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Мінсоцполітики розпочинає реалізацію пілотного проєкту по монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Урядом прийнято рішення розпочати з 1 вересня реалізацію пілотного проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у 2020–2021 роках».

Зазначений проєкт передбачає:

  • запровадити цільову грошову компенсаційну виплату замість натуральної допомоги «пакунок малюка» у розмірі 5 тисяч гривень;
  • забезпечити із залученням АТ «Комерційний банк «ПриватБанк» відкриття громадянам, у яких народилась дитина, рахунку із спеціальним режимом використання та видати їм спеціальну соціальну картку;
  • встановити, що батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль;
  • залучити до реалізації пілотного проекту на договірних засадах заклади роздрібної торгівлі для продажу батькам визначених дитячих товарів та товарів для породіль за спеціальною соціальної карткою.

Фактично «пакунок малюка» будуть видавати у тих регіонах, де вони є в наявності, а потім, відповідно до прийнятої постанови за таким алгоритмом:

  • батьки новонароджених звертаються до АТ «КБ «ПриватБанк» для відкриття рахунку;
  • надалі – до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення батьками подається заява з необхідними документами.

Батьки мають право протягом року самостійно використовувати призначену грошову компенсацію у безготівковій формі на придбання товарів у закладах торгівлі, які долучились до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту.

Читайте також