Безпілотник "Летюче око" відтепер на озброєнні Збройних сил України

Міністр оборони України підписав наказ про прийняття на озброєння Збройних Сил України БпАК Fly Eye.

Він став першим безпілотним авіаційним комплексом, який «удостоївся такої честі» за часів незалежності нашої держави. А перед цим Fly Eye ретельно перевіряли на відповідність заявленим характеристикам під час визначальних відомчих випробувань.

— Устаткування зв’язку дає змогу БпЛА працювати на відстані до 50 км. Передача даних відбувається в режимі реального часу, — пояснив представник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України Дмитро Грищак.

До слова, конструкція (БпЛА) «Летючого ока» не вирізняється особливою складністю. Цей апарат має пряме крило з розмахом 3,6 м, до якого кріпиться фюзеляж характерної форми. БпЛА оснащено електричним мотором. У центральному відсіку фюзеляжу розміщено необхідне для здійснення розвідки обладнання. БпЛА Fly Eye має довжину 1,9 м, його злітна вага становить 11 кг, тоді як на корисне навантаження припадає 4 кг. Силова установка дає змогу апарату розвивати швидкість до 160 км/год. й підніматися на висоту до 4 км.

Як повідомляє Сергій Воронков ("Народна армія"), тривалість польоту залежно від різних факторів — у межах двох-трьох годин. БпАК Fly Eye виготовляється на ПАТ «ЧЕЗАРА» із складових компонентів, які постачаються компанією WB Electronics, Республіка Польща, згідно з ліцензійним договором, укладеним між ПАТ «ЧЕЗАРА» та WB Electronics — розробником БпАК Fly Eye. За словами радника керівника ПАТ «ЧЕЗАРА» з військово-технічних питань, кандидата технічних наук Сергія Бруля, умови ліцензійного договору передбачають можливість поліпшення та імпортозаміщення під час виробничого процесу, що дозволить підвищувати і без того належні тактико-технічні характеристики польського безпілотника.

На цей час вже розгорнуто сервісний центр обслуговування БпАК цього типу. — Визначальні відомчі випробування цього розвідувального комплекса проводяться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, що регламентує процедуру постачання озброєння і військової техніки в умовах особливого періоду, з метою підтвердження заявлених характеристик БпАК, які в свою чергу мають відповідати вимогам Збройних Сил України, — зазначив Дмитро Грищак. У разі впливу засобів РЕБ супротивника БпЛА Fly Eye виконує завдання, проходячи за маршрутом, який заздалегідь запрограмований перед стартом, в режимі радіомовчання. Якщо зв’язок з наземною станцією не відновлюється, БпЛА повертається в задану оператором точку або місце старту.

Безумовною перевагою також є те, що блок спостереження БпЛА, оснащений денною камерою і тепловізором. Це дає йому змогу працювати вдень, в умовах обмеженої видимості, наприклад задимленої місцевості, і вночі. Крім того, завдяки наявності тепловізора зручно проводити корегування артилерійського вогню, бо чітко видно місця розриву боєприпасів. 

Читайте також