Білорус, який планував диверсію на Рівненській АЕС, "сяде" на 15 років до в`язниці

Фото - Рівненська обласна прокуратура

На Рівненщині судили білоруса, який планував скоїти диверсію на території Рівненської атомної станції. Йому присудили 15 років в'язниці із конфіскацією майна.

Як повідомляють у вироку Кузнецовського міського суду, обвинувачений родом з росії, проживав у білорусі. На початку повномасштабного вторгнення рф бойовик вступив до російської приватної військової компанії «Вагнер», у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища.

Відомо, що підсудний погодився на пропозицію співробітника головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації вирушити на територію України з метою проведення розвідувально-підривної діяльності на шкоду державній безпеці України.

15 листопада 2023 року білорус отримав від силовика завдання придбати мобільний телефон та сім-картки білоруського оператора мобільного зв`язку у кількості 7-ми одиниць задля їх подальшого використання у протиправній діяльності. Згодом чоловік також придбав ліхтарик, маскувальний халат, компас, термобілизну.

Чоловік спочатку прибув до Пінська, а потім завдяки спільнику дістався до України. Самі трекери йому передала невідома особі біля кордону з білоруссю.

Завданням диверсанта було встановити GPS-трекери на території Рівненської АЕС задля подальшого її зруйнування. Зокрема, на опорі ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами «маячків» окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

11 січня 2024 року чоловік був затриманий працівниками СБУ.

У суді чоловік повністю визнав свою винуватість. Також вказав, що за виконання завдань він отримав кошти в розмірі близько 1000 доларів США, також йому обіцяли посприяти в отриманні російського громадянства та сплатити 5000 доларів США після виконання завдання.

Білоруса визнали винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.14 ч.2 ст.113, ч.1 ст.258-3 КК України та призначили покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією майна.

Читайте також