Більше 3 тисяч жителів Рівненщини не можуть виїхати за кордон через несплачені аліменти

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Працівники територіальних відділів державної виконавчої служби Рівненської області з початку цього року стягнули 19,5 млн грн заборгованості з аліментів у зв’язку із застосуванням до боржників санкцій та заборон, передбачених ч. 9 та 12 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження». Державними виконавцями винесено 3649 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржників щодо виїзду за кордон. Про це повідомили у пресслужбі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. 

Нагадуємо, що до неплатників аліментів, у яких сукупний розмір заборгованість перевищує суму платежів більше ніж 4 місяці (та 3 місяці для батьків важкохворої дитини), застосовуються тимчасові заборони у вигляді обмеження боржника у праві виїзду з України, праві керувати автомобілем, праві користуватись зброєю та праві полювати.

Завдяки застосуванню обмежень, у час карантину з окремих батьків вдалося одноразово стягнути біля 100 тисяч грн. Позитивні приклади зафіксовані в Острозькому, Здолбунівському та Рівненському районах.

Нагадаємо, боржник, який має заборгованість зі сплати аліментів, також не може впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Зауважимо, що тимчасові обмеження знімаються у разі винесення державним виконавцем постанови про закінчення виконавчого провадження або погашення заборгованості зі сплати періодичних платежів у повному обсязі. 

 

Читайте також