Біля Рівного сільраду змусили прибрати звалище у заповідному урочищі

На Рівненщині у лісовому заповідному урочищі "Бармаківське" прибрали стихійне звалище відходів.

Повідомляють у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

Повідомлення про несанкціоноване звалище відходів, яке утворилося в лісовому заповіднику урочища «Бармаківське» поблизу с. Бармаки Шпанівської територіальної громади надійшло на вебресурс «Екозагроза» у квітні 2024 року.

Представниками Інспекції за результатами проведеного огляду (обстеження) зазначеної у зверненні території факт несанкціонованого розміщення твердих побутових відходів було підтверджено.

Оскільки ліквідація несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів належить до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами, Шпанівській сільській раді було направлено Вимогу для вжиття відповідних заходів реагування.

Наразі на Вимогу Інспекції зазначене сміттєзвалище повністю ліквідоване, також встановлені нові чотири інформаційні та охоронні знаки заповідного урочища (лісового) місцевого значення «Бармаківське». Про це Інспекцію листом від 12.08.2024 повідомила Шпанівська сільська рада, додавши фото упорядкованої території.

Довідково:

Бармаківське — заповідне урочище (лісове) місцевого значення, розташоване в межах Рівненського району Рівненської області, на південь від села Бармаки. Урочище створено у 1983 році як ентомологічний заказник з метою збереження рідкісних та зникаючих видів комах та інших безхребетних тварин. У 2005 році цю територію переведено у статус заповідного урочища загальною площею 22,4 га з метою збереження лісостепового природного комплексу. Заповідний об'єкт відомий своїми екомаршрутами, унікальною археологічною пам'яткою (стоянкою мисливців на мамонтів, 15 тис. років тому), рідкісною для західного лісостепу ділянкою з лучними степами та рідкісними рослинами й тваринами занесеними до Червоної книги України.

Читайте також