Брати Капранови завтра у Рівному представлять свій новий роман

Відомі українські письменники та видавці Брати Капранови завтра, 24 жовтня, у Рівному у Рівненській обласній універсальній бібліотеці (вул. Короленка, 6) о 18:30 год. презентують свій новий історичний  роман «Паперові солдати».

Крім того, свою нову книгу вони також презентуватимуть і в інших міста області. Зокрема, вчори вони були у Рокитному, а зараз вони саме проводять презентацію у Володимирці. Вже нині увечері о 18 год. вони завітають до міста Вараша у міську публічну бібліотеку (мкр-н Перемоги, 23).

Завтра ж, перед Рівним, вони заїдуть також в Острог, де о 12:20 год. проведуть презентацію у «Острозькій академії».

Вхід на усі події - вільний.

Під час презентації можна буде поспілкуватися з письменниками, придбати книги «Паперові солдати», «Справа Сивого», «Майдан. Таємні файли», «Мальована історія України», «Веселих свят», «Кобзар 2000», «Щоденник моєї секретарки»,  «Історія нашої Церкви».

Довідково:

У романі «Паперові солдати» йдеться про долю художника Ніла Хасевича, який у молодому віці втратив ногу в залізничній катастрофі, але проміняв перспективу працювати в Америці на місце вчителя на Волині, а потім на боротьбу в лавах УПА.

«Довідавшись про Ніла Хасевича, ми зрозуміли, що він – справжній супергерой. Цей чоловік в надскладних умовах боровся проти наймогутнішої на той момент армії світу, таємної поліції, якою було МГБ. Ми не могли пройти повз такий сюжет. Хотілося зробити цікаву, сучасну, популярну книжку», - наголошує Віталій Капранов.

Також в «Паперових солдатах» йдеться про ще одного митця, ровесника Хасевича, який досягнув успіху в Америці. Це Володимир Титла, він же Білл Титла, головний художник студії Діснея, який намалював «Білосніжку», «Пінокіо», «Дамбо». Він народився в Нью-Йорку, а батьки його з Тернопільської області.

Титла зацікавив письменників як доля альтернативна історії Хасевича. Він був українцем за духом, говорив українською, ходив до недільної української школи, саме там його помітила одна з викладачок і почала навчати малюванню. Звідти Білл пішов в училище промислового дизайну, а потім на кіностудію Paramount, зрозумів, що не вміє малювати, і поїхав вчитися до Європи, - а саме у Варшавську школу мистецтв, де якраз навчався Ніл Хасевич.

Автори розповідають, що зобразили дві різні біографії, два різних життєвих шляхи, аби показати, що у Хасевича був вибір, і те, що він загинув за Україну, було теж його свідомим вибором.  

Завдяки підтримці видання від Українського культурного фонду, Брати Капранови  зробили спеціальний наклад цього роману для розповсюдження серед інвалідів, насамперед інвалідів АТО/ООС – «для натхнення, для стимуляції, для прикладу, щоб вони розуміли - не все втрачено, людина з важкою інвалідністю може бути корисною суспільству».

Читайте також