Чи готові в Рівному виконувати нові правила поводження зі сміттям?

З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році, передає 24tv.ua.

Відповідно до європейських норм, придатні для повторного використання відходи повинні відправлятися на відповідні підприємства, безпечні відвозитися на полігони ТПВ, а з небезпечними проводитимуться необхідні для знешкодження операції. При цьому на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом (норма Директиви ЄС 1999/31/EC).

За словами заступниці начальника управління благоустрою та комунального обслуговування Мірегіону Людмили Полтораченко, питання збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів належить до відання виконавчих органів сільських, селищних і міських рад.  Відтак, назріває питання готовності Рівного до вирішення такої проблем зі сміттям згідно з новим законодавством. З цього приводу міський голова Володимир Хомко зазначив наступне:

«Ми готові так, як готова вся Україна. Я думаю, ви зрозуміли мою відповідь, але я думаю, що ми далі пройшли трошки. Ми ведемо переговори і по сортуванню: ми хоча би відбираємо газ і хоча би можемо сортувати на тому заводі, хоч він і приватний, але ми можемо сортувати. Такого в Україні може хай з десяток міст. Хоть щось є. Сортувати дуже сумніваюся, але будемо робити те, що вимагає закон. А закон повинні виконувати всі на території України».

Крім того, він розповів, що добігає до завершення термін договору із ТОВ «САНКОМ-РІВНЕ», і потрібно шукати нову компанію, яка займатиметься прибиранням сміття в Рівному.

«Для мене дуже важливо, хто зайде зараз замість САНКОМа. Добігає термін САНКОМа і дуже важливо завести фірму, яка би могла це робити, а не ті, які мають три копійки в кишені і ледь-ледь встигають», - додав Хомко.

Ще одна проблема, яка побутує не тільки серед рівнян, але й серед усіх українців – неправильне сортування сміття. Погодьтеся, ми викидаємо все сміття разом в одному пакеті. Добре, що спеціальні контейнери нагадують про розділення сміття. Та для того, аби забезпечити роздільне викидання сміття одного бажання містян мало. Для цього потрібна ще й достатня кількість спеціальних контейнерів для роздільного збору. Таких у Рівному, на жаль, поки немає.


Олеся БОРОВЕЦЬ
 

Читайте також