Чи можна приймати вітамін D і вітамін K разом?

Вітамін D і вітамін K — дві поживні речовини, необхідні вашому організму для нормального функціонування. Вони обидва містяться в їжі природним шляхом, а також доступні як добавки. Вітаміни D і K можна приймати як окремі добавки або через полівітаміни, що містять обидва. Зазвичай до складу цих комбінованих продуктів входять вітаміни D3 і K2.

Незважаючи на те, що вітамін D має багато потенційних переваг для здоров’я, найбільш відомим є запобігання та лікування остеопорозу, захворювання, яке викликає ослаблення та крихкість кісток. Вітамін К найбільш відомий своєю роллю в згортанні крові. Проте дослідники дізнаються більше про додаткові переваги, такі як зміцнення кісток.

Ці два вітаміни можуть мати синергетичний ефект, коли мова йде про побудову кісток. Наприклад, принаймні на тваринних моделях вітамін K може бути найбільш ефективним у збільшенні кісткової маси, коли рівень вітаміну D підвищується.

Однак багато традиційних постачальників медичних послуг у США не рекомендують додатковий вітамін K у більшості ситуацій, а лише рекомендують приймати додатковий вітамін D для деяких людей.2

Але якщо і вітамін D, і вітамін K є добавками, рекомендованими вашим медичним працівником, знайте, що комбіновані продукти, що містять два вітаміни, зазвичай безпечні для більшості людей, особливо якщо їх приймати в менших дозах протягом обмеженого періоду часу. Тим не менш, завжди краще переглянути переваги та ризики зі своїм постачальником, особливо якщо у вас є основні захворювання.

Переваги одночасного прийому вітаміну D і вітаміну K

Потенційно, прийом вітамінів D і K разом може бути більш ефективним у профілактиці або лікуванні остеопорозу, ніж прийом одного з них окремо, оскільки вони можуть мати синергетичний ефект. Дослідникам ще потрібно дізнатися більше, щоб сказати напевно.

Ранні дослідження показують, що комбінація добавок може помірно покращити мінеральну щільність кісток у поперековому відділі хребта у дітей з бета-таласемією, захворюванням крові, яке знижує вироблення гемоглобіну. Поліпшення було помічено після того, як діти приймали 50 мікрограмів (мкг) вітаміну К2 у формі МК-7 на день, а також 5 мкг вітаміну D3 на день протягом одного року. Однак дослідники не впевнені, чи відбулося покращення завдяки комбінації чи тільки вітамін Д3 + К2.

Для людей, які вже приймають вітамін D, додавання вітаміну K може бути захисним. Вітамін D може спричинити підвищення рівня кальцію в крові, що може призвести до мінеральних відкладень у кровоносних судинах, а це у свою чергу збільшить ризик серцевих захворювань. Деякі виробники добавок стверджують, що прийом вітаміну K разом із вітаміном D може зменшити такі ризики.