Чи можуть платники ЄП здійснювати види діяльності, якщо місцева рада не встановила на них податкову ставку?

фото ілюстративне

Сільська, селищна чи міська рада заборонила своїм рішенням або не встановила ставку на  види діяльності які  не заборонені ПКУ  - чи можуть платники ЄП здійснювати такі види діяльності

ГУ ДФС у Рівненській області повідомляє, що обмеження та заборони щодо видів діяльності для платників єдиного податку встановлені п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України. Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку можуть здійснювати всі види діяльності, які не заборонені чинним законодавством та дають право застосовувати спрощену систему оподаткування відповідно до вимог норм Податкового кодексу України.

Згідно з частиною другою ст. 19 Конституції України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР зі змінами та доповненнями органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до п.п. 12.4.1 п. 12.4 ст. 12 ПКУ до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, щодо податків та зборів належить встановлення ставок місцевих податків та зборів в межах ставок, визначених ПКУ.

Місцеві ради обов’язково установлюють ставки  єдиного податку (п.п. 10.2 прим. 1 п. 10.2 ст. 10 ПКУ).

У разі якщо сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних територіальних громад не прийняла рішення про встановлення відповідних ставок єдиного податку для окремого виду діяльності, то використовується мінімальна ставка єдиного податку, встановлена цією сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад для здійснення фізичними особами – підприємцями діяльності на умовах сплати єдиного податку. (ЗІР 101.05)

ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також