Чи отримають фермерства Рівненщини землю у приватну власність?

Фото - відкриті джерела

У Верховній раді зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі права власності фермерським господарствам на земельні ділянки, надані засновникам таких господарств у постійне користування, довічне успадковуване володіння для створення та/або ведення фермерського господарства (селянського (фермерського) господарства)». За включення його до порядку денного для розгляду проголосували 230 народних обранців.

Однак, як вплине він на фермерства Рівненщини?

«Це законопроект архіважливий для фермерів. 25 років було так, що фермер, мав землю у постійному користуванні, але після смерті ця ділянка відходила у державу. Новий законопроект, який ініційований Всеукраїнською організацією фермерів, був поданий на розгляд Верховній раді. Суть його полягає у тому, що землі постійного користування, які зараз є у фермера, після прийняття цього законопроекту, переходять у його власність без права продажу. Думаю, що депутати проголосують, Президент підпише цей важливий для фермерів закон», - розповів голова асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини Андрій Кузьмич

Законопроект розроблявся Всеукраїнською асоціацією фермерів разом із Держгеокадастром, аби уникнути непорозумінь. Кузьмич додав, що провів переговори із усіма народними депутатами від Рівненщини, які запевнили, що обов’язково підтримають це законопроект. Певно, вже найближчими днями він буде виноситися на голосування.

Перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області  Сергій Дубич пояснив юридичні аспекти законопроекту:

«На Рівненщині 95% земель перебуває не в користуванні юридичних осіб, а в саме голів фермерських господарств. Передача земельних ділянок із голови фермерського господарства буде здійснюватися на фермерське господарство, тобто, на юридичну особу без внесення будь-яких статутних змін. Це навіть інвестиційно привабливо. Раніше була проблема, що вступаючи у спадок, новий голова фермерського господарства не може переоформити  акт на постійне користування, оскільки згідно  Цивільного кодексу, постійне користування у спадщину не передається.

Крім того, для того, аби спростити процедуру надання земельних ділянок, не дається дозвіл на складання такої технічної документації. Сам фермер звертається із заявою до проектанта, замовляє технічну документацію на встановлення меж і це робиться із метою внесення відомостей до Національної кадастрової системи.  У кого такі відомості внесені, технічна документація не розробляється. Після чого вони звертаються до головного управління - розпорядника земель і отримують цю земельну ділянку у приватну власність.

Якщо цей законопроект підтримають депутати, тоді це буде перший закон, який передає у приватну власність землі саме юридичній особі фермерське господарство. На мою думку, це суттєвий показник у розвитку фермерського господарства»

А от фермер Віктор Дроздович зазначає, що таким чином зменшиться поле для корупції:

«Для нас і наших сімей це дуже важливо, адже працювати більше 20-ти років на землі і знати, що ти нічого не заробив – це не нормально, я б сказав. Крім того, зникає поле для корупції».

Ознайомитися із проектом закону можна тут.

 

Читайте також