Чи продають у Рівному незаконні ялинки? (ВІДЕО)

https://rv.npu.gov.ua

Кілька днів поспіль дільничні офіцери поліції виїжджають на місця продажу ялинок і перевіряють наявність відповідних чіпів та штрих-кодів на хвойних. Без них продавати «новорічні» дерева заборонено.

Поліцейські у складі мобільних груп перевіряють підприємців, які здійснюють продаж хвойних дерев, автомобілі, які їх перевозять, і в разі відсутності маркувань притягують порушників до відповідальності.

З початку проведення операції, 24 грудня поліцейські вилучили майже 700 одиниць хвойної продукції, на суму завданих збитків більше 60 тисяч гривень. За незакону порубку хвойних дерев правоохоронці склали більше 40 адміністративних матеріалів, за порушення правил торгівлі – 27, а за торгівлю з рук у невідведених місцях – 10. 

Аби приховати сліди злочину, продавці часто вдаються до хитрощів, маючи кілька чіпів на хвойних «на показ», а громадянам продають немарковані дерева. Тому від свідомості та пильності покупця залежить попит на продаж незаконно зрубаних дерев. Правоохоронці закликають громадян не порушувати правила торгівлі хвойними деревами, а покупців вимагати, аби на ялинці був присутній штрих-код.

Перевірити походження ялинки можна на офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів.

За незаконну порубку лісових культур та молодняка правоохоронці складають адміністративні матеріали за статтею 65 КУпАП. Санкція статті передбачає штраф у розмірі від семи до дванадцяти неоподаткованих доходів громадян. За порушення правил торгівлі на ринках, передбаченого статтею 159 КУпАП, на посадових осіб накладається штраф у розмірі від трьох до семи неоподаткованих мінімумів громадян. Однак шкода довкіллю від такої протиправної діяльності в рази більша. 

Повідомляє відділ комунікації поліції Рівненської області

Читайте також