Чи зупиниться коронавірус із настанням тепла?

Фото - УНІАН

Нелюбов вірусів, у тому числі і коронавірусу, до тепла породжує надію, що із настанням весняної сонячної погоди епідемія відступить. Чи варто на це сподіватись і чи справді COVID-19 – це явище сезонне, дослідили журналісти «Радіо Свобода».

Багато вчених допускають, що тепла погода матиме позитивний вплив на боротьбу із коронавірусом, але покладатись лише на це не варто.

«Погляньте на карту спалаху коронавірусу Всесвітньої організації охорони здоров’я і не важко помітити тенденцію», – вважає Том Віппл, науковий редактор британської газети The Times. - «Виглядає, що це хвороба температурної півночі».

І справді, зародження нового вірусу прийшлось у китайському Ухані на холодну пору року.

А ось думка науковця з Масачусетського технологічного інституту в США Касима Бухарі:

«Де температура повітря була холоднішою, кількість випадків захворювань починала зростати швидко. Ви бачите це в Європі, хоча там системи охорони здоров’я найкращі у світі».

Стосовно питання, чи сезонний коронавірус, думки вчених розходяться. Однак, загальні характеристики вірусу все ж підштовхують до думки про тимчасовість явища.

«На відміну від паразитів та бактерій, які люблять теплу погоду і вологі умови, віруси зазвичай віддають перевагу холоду. Вони потребують сухого повітря за зачиненими вікнами щоб передаватися надійно. Як і грип, виглядає на те, що ці віруси люблять холод», – вважає Том Віппл.

А професор Інституту вірусології Університету Меріленду в США Могаммад Саджаді, якій вивчає нинішній спалах коронавірсу, сказав газеті Financial Times:

«Спираючись на те, що ми наразі дослідили, виглядає, що вірусу важче поширюватись між людьми в тепліших кліматах».

А професор медицини в Університеті Східної Англії в Британії Пол Гантер йде ще далі, вважаючи, що в Африці не буде такої пандемії як у Північній Америці та Європі, бо там населення молодше з сильнішим імунітетом, яке проводить більше часу на відкритому повітрі за умов – що головне – дуже теплого клімату.

Негативним фактором теплої погоди є те, що вона спокушає виходити на вулиці, гуляти та порушувати карантинні обмеження. Чи вплине цей фактор на поширення хвороби – залежить тільки від самоконтролю та обережності людей.

Читайте також